НОВИНИ

Все повече млади учители влизат в образователната система

България вече не е последна по възнаграждения за преподавателите

Ерика Шаумян
от Ерика Шаумян
20:36, 10.09.2024
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

За втора година България участва в глобалното изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие "Поглед върху бъдещето". Данните от доклада сочат, че страната ни вече не е на последно място по най-ниски заплати на учителите.

След нас се нареждат Полша, Латвия и Гърция, а много близо до нас са Чехия и Хърватия. Оказва се, че през последните 10 години процентът на млади учители нараства, но в същото време се очаква и голяма вълна от пенсиониращи се преподаватели.

Заплатите на българските учители се увеличават с най-бързи темпове в сравнение с останалите държави, показва докладът. С 0,5% се повишил БВП за образование за 6 години. В периода 2015 - 2021 година процентът скача от 3% на 3,5%.

"Началните заплати на нашите учители вече не са най-ниски. Виждате, че страни като Полша, Латвия, са след нас. В някаква степен Чехия е на нашето ниво. Това говори добре за политиките, които се водят в нашата страна", коментира проф. Галин Цоков, служебен министър на образованието и науката.

През последните 10 години нараства и процентът на млади учители.

"България има едно от най-големите нараствания през последните 10 години на процента на млади учители. Ако преди 10 години той е бил под около 5%, сега е вече около 10%", добави проф. Галин Цоков.

"Очакваме вълна от преподаватели, които ще се пенсионират, защото учителите, които са на възраст над 50 години в България, е сравнително висок. Но добрата новина е, че преподавателите на възраст до 30 години нараства сравнително бързо", посочи Виктория Кис, анализатор по Програмата за индикаторите в образованието.

В прогимназиалния етап българските учители влизат в час много по-малко от техните колеги. У нас учителите преподават по 444 часа годишно, а средното за останалите държави от доклада е 706 часа. 80% от българските деца до 2 години посещават ясли и детски градини, което е над средното за ОИСР. Процентът на децата на 4 години и нагоре, които са записани за предучилищна обаче е по-нисък от средния за останаюлите държави в доклада.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мария Бакалова пред БНТ за участието си в "Триумф" и премиерата в Торонто
Мария Бакалова пред БНТ за участието си в "Триумф" и премиерата в Торонто
Делото "Цалапица": Липсата на телефонен запис отложи процеса срещу близнаците Динкови
Делото "Цалапица": Липсата на телефонен запис отложи процеса срещу близнаците Динкови