НОВИНИ

Делото "Цалапица": Липсата на телефонен запис отложи процеса срещу близнаците Динкови

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Николай Райшинов
20:19, 10.09.2024
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Липсата на протокол от телефонен запис отложи днес поредното заседание срещу двамата братя-близнаци, обвинени в укривателство по случая с убийството на Димитър Малинов от Цалапица. Според защитата на братята Динкови, записът е важно доказателство, което осветлява истината по делото, тъй като в него се съдържат данни как основният обвиняем за убийството – Рангел Бизюрев се уговаря с един от двамата братя за единна версия. Майката на убития младеж обаче заяви, че тя е предала друг запис на разследващите.

Очакванията, че днес ще има присъди по делото срещу двамата братя, не се оправдаха. От Окръжния съд не предоставиха поискания от Районния съд протокол от оглед на ново веществено доказателство – телефонен запис, направен от единия от братята - Валентин Динков.

Светлана Званчева, адвокат на братята Динкови: "Това, че Бизюрев в предходни заседания твърдеше в качеството на свидетел, че моите клиенти са му се обаждали, за да изградят версии категорично не отговаря на истината.И такъв разговор има записан от единия от моите клиенти, където именно Бизюрев им изгражда версия какво да лъжат, ако бъдат установени и хванати."

Според защитата този запис е от ключово значение. Съдът също реши да продължи процеса след предоставянето му.

Димитър Костов, наблюдаващ прокурор: "На следващото заседание предстои Окръжен съд да отговори на искането на отсрещната страна, да се запознаем с този оглед на Валентин Динков, който е изискван, да го анализираме и да преценим хода на делото."

Оказва се обаче, че това е не е единственият запис по случая. Такъв има направен и от обвинения за убийството - Рангел Бизюрев.

Атанаска Бакалова, майка на убития Димитър Малинов: "Но Рангел Бизюрев също си беше направил запис на 27 юли и беше пратил на приятел запис, че той няма нищо общо със случая, не знае нищо, който ние предоставихме също на полицията и беше приобщен към делата. Така, че и единият, и другият си правят записи и изпращат, а дали са достоверни тези записи и дали наистина е така - никой не може да каже."

Според близките на убития Димитър истината за тежкото престъпление все още остава скрита. Те настояват близнаците да получат присъди за съучастие в убийство, а не за укривателство. Делото ще продължи на 24 октомври.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все повече млади учители влизат в образователната система
Все повече млади учители влизат в образователната система
Монтана 2003 ще премери сили с черногорския шампион Будучност
Монтана 2003 ще премери сили с черногорския шампион Будучност