НОВИНИ

"Шейново" и майката на едно от разменените бебета ще се споразумеят извън съда

Семейството няма да получи повече от 70 000 лева

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:02, 10.09.2024
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Болница "Шейново" и едната от майките на разменените преди близо две години бебета вероятно ще решат спора за размера на обезщетението извън съда. Дали споразумението ще стане факт зависи от Столичния общински съвет , който ще заседава в четвъртък.

По информация на "По света и у нас" сумата няма да надхвърли 70 000 лева. На първа инстанция другото семейство, което подаде сигнала за размяната, получи обезщетение в размер 100 хиляди лева.

Потърсихме Севда, една от двете майки на разменените бебета, в столичния квартал "Орландовци". Там ни посрещна брат ѝ Петко, който твърди, че сестра му се е преместила с детето.

"Изнесе се. Не съм я виждал около месец".

Петко казва, че няма представа какво се случва със съдебните дела около разменените бебета и не знае да има изготвено споразумение.

"От вас чувам. Не знам нищо. Откакто знам, преди един месец, добре е детето", обясни Петко.

Съдебните дела по казуса продължават близо две години. На първа инстанция Софийският градски съд осъди болница "Шейново" да заплати обезщетение в размер на 70 000 лева на семейството на Севда, при първоначално поискани 300 000.

Адвокатът ѝ Тодор Мангъров отказа интервю, но по телефона обясни, че семейството не иска да обжалва пред по-горна инстанция, а до изготвяне на споразумение се е стигнало, тъй като майката има финансови затруднения и не може да си позволи да чака делото да се проточи още. От болница "Шейново" потвърдиха, че е подготвено извънсъдебно споразумение. Дали то ще стане факт обаче, ще се реши на заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък.

"Не бих могла да коментирам повече конкретни параметри по отношение на споразумението, тъй като желанието и на двете страни е тази информация да остане поверителна. Договорената сума също е поверителна. Това, което мога да коментирам е, че тя не надвишава размера, който е присъден със съдебното решение", каза Вили Костадинова, адвокат на АГ болница "Шейново".

Първоначално майките на двете бебета поискаха общо 600 000 лв. обезщетение - по 300 000 лева за всяко семейство.

"Това беше и причината от самото начало да не бъде възможно да се сключи споразумение, защото размерът, който заявиха, беше изключително висок и не кореспондираше по никакъв начин със случаите в България, когато се компенсира само психическа травма, без да има физическа болка и страдание", обясни Вили Костадинова, адвокат на АГ болница "Шейново".

Родителите, подали сигнала за разменените бебета, осъдиха през март болницата да плати обезщетение в размер на 100 000 лева. Решението е обжалвано.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Монтана 2003 ще премери сили с черногорския шампион Будучност
Монтана 2003 ще премери сили с черногорския шампион Будучност
Бойко Борисов призова за ново джентълменско споразумение
Бойко Борисов призова за ново джентълменско споразумение