НОВИНИ

Прецедент: 100 000 лв. обезщетение за разменено бебе

Осъдиха болница "Шейново"

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:02, 05.03.2024
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Снимка: Адвокатите на семействата с двете разменени бебета
Слушай новината

Болница "Шейново" беше осъдена заради разменените бебета. На първа инстанция съдът присъди 100 000 лева обезщетение на едно от пострадалите семейства. Делото на другото семейство още не е приключило.

За размяната стана ясно в края на 2022 година, а в началото на миналата година децата бяха върнати на биологичните им родители.

Съдът постанови 60 000 лева обезщетение за майката и 40 000 лева за бащата на размененото бебе за претърпени неимуществени вреди.

Семейството настояваше да получи от болницата 300 000 лева. Отхвърлени са исковете на други роднини на бебето. Заради това семейството ще трябва да плати разноските - почти 14 000 лева.

Много или малко са 100 000 лева за това, което преживя семейството, което месеци бе далеч от биологичното си дете? Случаят е прецедент в българското право и за да вземе решение първоинстанционният съд изследва практиката на други държави.

"Обществото трябва да е доволно, все пак истината и справедливостта тържествуваха в едно такова съдебно решение, макар да не е уважена в цялост претенцията ни. Съобразно практиката на съдилищата смятам, че и това, което показва законът, че ни дава възможност съдията да решава по справедливост, считам, че обезщетението към настоящия случай е адекватно", заяви Стоян Стойков, адвокат на семейството.

До гражданското дело се стигна след като болница "Шейново" отказа доброволно да изплати обезщетение. За размяната се разбра след като едната майка установява, че има разминаване между номерата на нейната гривна и тази на бебето.

Тогава беше извършена проверка от Агенция "Медицински надзор", която установи занижен контрол на различни нива, което на практика е довело до размяната на бебетата.

Бяха наложени административни наказания на болницата и на петима служители. Днешното съдебно решение постановява, че майката ще получи по-високо обезщетение от бащата.

"Не разбирам как майката повече страда от бащата и как бащата е по-малко страдал от майката в едни такива взаимоотношения", допълни Стоян Стойков.

Нито семейството, нито болницата на този етап са взели решение дали ще обжалват.

"Аз лично смятам, че прогнозата, която ние направихме първоначално с размера на обезщетението и това, че претенцията е в твърде висок размер, която заявиха, се потвърди с днешното съдебно решение", каза още Величка Костадинова, адвокат на болница "Шейново".

През октомври миналата година стана ясно, че прокуратурата е спряла разследването по случая. Причината - извършителят не е установен по безспорен начин. Другото засегнато семейство от размяната на двете бебета също води дело за 300 000 лева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отмениха гигантския слалом при мъжете за Световната купа в Кранска гора
Отмениха гигантския слалом при мъжете за Световната купа в Кранска гора
Владимир Гаджев става шеф в Хебър
Владимир Гаджев става шеф в Хебър