НОВИНИ

Има ли фалшиви оценки и дипломи от ЮЗУ - прокурорската проверка приключва на 20 март

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:45, 05.03.2024
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

Прокурорската проверка на Югозападния университет ще приключи на 20 март. Тогава ще стане ясно извършено ли е престъпление или не.

Преди няколко месеца "По света и у нас" ви показа как преподавателят доц. Стефан Дечев откри, че подписът му под оценки, които никога не е писал, е подправян. От просветното министерство казаха, че след проверката им студентите, които не са положили изпити по специалността "Право" ще трябва да го направят.

Ректорът проф. Николай Марин продължава да отрича, че има каквито и да било нарушения.

"Не 80, а нито един студент няма да се явява на нови изпити. Няма да има промени и за дипломираните студенти, тъй като са изпълнени всички законови процедури. Няма фалшиви дипломи, няма фалшиви изпити, няма нанесени оценки, без да е положен изпит", заяви проф. Марин.

Не така смята подалият сигнала доц. Стефан Дечев.

"Става дума за множество нелегитимни дипломи, които се дължат на обстоятелството, че са признати оценки, които не е трябвало да бъдат признавани от друго обучение и че става въпрос за обучение в регулираната специалност "Право" в съкратени срокове, които не са допускат от закона за висшето образование", смята доц. Стефан Дечев, преподавател в Нов български университет.

На въпрос на депутата от "Възраждане" Цвета Рангелова просветният министър Галин Цоков припомни: има над 130 нарушения, 80 от тях са в специалността "Право". Липсват изпитни протоколи, липсват оценки, коригирани са текстове с коректор, има неподписани оценки. Препоръката - дисциплинарни уволнения и студените от "Право" с неправомерно взети изпити да ги положат.

"Според мен не просто тези изпити трябва да бъдат положени, трябва да се направи една задълбочена проверка, тъй като Николай Марин е зам.-декан на Правно-историческия факултет от 2011 до 2019 г. и декан на същия факултет от 2019 до 2023 година. Няма как това да стане без съдействието на Николай Марин", допълва доц. Стефан Дечев.

Проф. Марин обеща утре да даде пресконференция със своята позиция по казуса. Бивши преподаватели на Университета пък написаха писмо до премиера, в което посочиха, че сред проверените студенти юристи за непризнати изпити и съкратени срокове е и съпругата на ректора. Написаха още, че в Университета се е възцарило еднолично управление.

"Основният извод е, че по старите проверки на МОН от 2020 г. насам не е направено нищо и министерството няма никакво основание да се надява, че ръководството ще накаже себе си заради новата проверка", смята доц. Стефан Дечев.

От Окръжната прокуратура в Благоевград днес посочиха, че още в средата на декември са се самосезирали по случая. В момента установяват лица, отговарящи за документацията при провеждане на изпитите, нанасянето на оценките в протоколите и главните книги в Правно-историческия факултет. Проверяват данните на лица, получили дипломи без полагане на изпити. Извършват графични справки на подпис и почерк.

Проверката ще приключи на 20 март.

По темата работят: Елиана Димитрова и Миглена Медарова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Гаджев става шеф в Хебър
Владимир Гаджев става шеф в Хебър
Български сблъсък на тенис турнир в Анталия, успешен старт за Нестеров в Актобе
Български сблъсък на тенис турнир в Анталия, успешен старт за Нестеров в Актобе