НОВИНИ

Денков: През следващите 9 месеца трябва да извървим докрай реформаторския път

Оставката ми не е политическа игра, а феърплей, заяви той

bnt avatar logo
от БНТ
18:59, 05.03.2024
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

През следващите девет месеца трябва да извървим докрай реформаторския път, който начертахме миналия юни. Това заяви премиерът Николай Денков в Министерския съвет.

Преди два часа премиерът депозира оставката си в деловодството на Народното събрание. Той посочи, че с нея отправя още една покана за преговори към ГЕРБ-СДС.

"Това не е политическа игра, а спазване на дадена дума, политически феърплей и уважение към гражданите. Днес изпълнявам ангажимента, който поехме със съвместната декларация, която приехме на 6 юни 2023", каза той.

Правителството ще продължи за изпълнява задълженията си и да работи, докато бъде избран новият му състав, увери той.

"За повишаване на доходите, за създаване на устойчива бизнес среда, за засилване сигурността на държавата и за утвърждаване на позицията на България в международните отношения".

Премиерът посочи, че регулаторите трябва да бъдат извадени от "кланово-семейните отношения" и да не бъдат използвани като бухалки.

"Нужна е политическа смелост, за да имаме независими съдии и прокурори, а не осем джуджета и фалшиви нотариуси в правосъдната система", коментира Денков.

Предложения от ПП-ДБ мемонардум Денков определи като "паметна бележка, която да напомни какво се разбрахме преди девет месеца и какво остава да свършим". Затова в документа нямало имена, а конкретни реформи.

Вижте цялото му изявление тук

Очакванията бяха, че оставката на Денков ще бъде подадена утре - 6 март, когато се навършват 9 месеца от управлението на настоящия кабинет. Все още не е ясно кога Народното събрание ще я гласува.

След това на ход е президентът, който трябва да проведе консултации с всички парламентарно представени партии и да връчи мандат на най-голямата политическа сила в 49-ия парламент - ГЕРБ-СДС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови похвали за Кирил Десподов в Гърция
Нови похвали за Кирил Десподов в Гърция
Настимир Ананиев: Денков беше коректен, надяваме се всички да спазят ангажиментите
Настимир Ананиев: Денков беше коректен, надяваме се всички да спазят ангажиментите