НОВИНИ

Безплатни рождени дни за деца в нужда организира студентка от Бургас

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Елеана Цанова
17:30, 05.03.2024
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

Студентка от Бургас организира безплатни рождени дни за деца в нужда. След публикация в социалните мрежи, че търси хора, на които да помогне, момичето получава множество запитвания предимно от парти агенции и сладкарски цехове, които искат да се включат в благородната инициатива. Така с общи усилия те провеждат рождени дни на деца без родители или на семейства с финансови затруднения.

Тъжно е, когато празненството за рожден ден се превърне в неосъществима мечта - без торта, без балон и в самота. А разочарованието най-много личи в детските очи, защото специалния ден се превръща в обикновен. И така, докато не се появи момиче като Светлозара, което да подаде ръка. Тя е само на 20, но помага на родителите с ограничени финанси и на деца сираци да отпразнуват рождените си дни. И дава повод за сълзи, но от щастие.

"Помагам на абсолютно всякакви деца. Който се свърже с мен и съответно - това нещо, което той казва, е истина - "Да, рожден ден ще бъде отпразнуван", разказва Светлозара Савова.

Светлозара учи “Начална училищна педагогика“ в Бургас, занимава се с жестов език и организира благотворителни кампании от платформата Тик-Ток. Там качва съдържание, с което събира пари за деца, болни от рак. Нейният профил се е превърнал в най-големия в България, посветен на благотворителни цели. С публикация в социалните мрежи преди 2 месеца започва и инициативата си "рождени дни за деца в нужда".

"И отдолу аз започвам да получавам коментари, че и други хора искат да се включат. Първи час - 5 човека, станаха 30 човека. Това доби доста голям мащаб, който аз не очаквах", призвана тя.

"Всяко дете заслужава да може да празнува рождения си ден. Значи, усмивките на лицата на децата - това е най-важното нещо!", категорична е Ренета Вефа, доброволец.

"Близки на някои родители, институции понякога са се свързвали с мен. Самите родители по-рядко, защото все пак е неудобно някой родител да каже: "Ами, извинявай, но аз нямам възможност да празнувам рожден ден на детето си", допълва Светлозара Савова.

Присърце приема идеята за благотворителни рождени дни и Катя, която сама изработва торта и бисквити:

"Включих се в тази благотворителност, защото никое дете не заслужава да разбира какво е това да не си празнува рождения ден. Всяко дете трябва да има торта и да е щастливо! Ако човек може да помогне, не
виждам защо да не го направи!".

Няколко часа преди началото на празненството се подготвя и украсата.

"Аз също съм майка на две деца. Знам колко струва самата организация на рождения ден. Знам колко много коства на родителя да отдели някаква сума, за да зарадва детето си. Освен това, те се радват на всеки най-малък детайл - дали ще има украса, тортата как ще изглежда, рокля дали ще има. И затова реших да се включа", казва Светослава Василева, парти агент.

А рожден ден без музика и танци не е истинско празненство. За доброто настроение на децата отговаря Еньо-момче също с нелека съдба.

"Първото, което е, аз съм осиновен. Преди време съм зависил от такива инициативи - благотворителни. На мен не ми пречи да работя 2,3,5 часа благотворително", казва Еньо Ченешев, DJ.

А децата всеки ден протягат ръце – с надежда за обич, която чака да бъде споделена.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изабелла Шиникова се класира за четвъртфиналите на двойки в Соларино
Изабелла Шиникова се класира за четвъртфиналите на двойки в Соларино
В Спартак Плевен събират средства за бившия баскетболист и треньор на тима Илия Станков
В Спартак Плевен събират средства за бившия баскетболист и треньор на тима Илия Станков