НОВИНИ

Една денонощна аптека обслужва цялата Благоевградска област

bnt avatar logo
от БНТ
12:47, 05.03.2024
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Само една денонощна аптека в цяла област. Такава е ситуацията в Благоевградския регион, където хората трябва да изминат десетки километри през нощта, при спешна нужда от медикаменти.

Една от причините да няма повече денонощни аптеки, е липсата на фармацевти, които са съгласни да дават нощни дежурства. От януари е в сила и нов механизъм, при който аптеките могат да кандидатстват за финансиране, което да осигури допълнително възнаграждение за фармацевтите, които работят през нощта.

Според данни от аптечната карта, освен в Благоевград, нужда от денонощна аптека заради големия брой население, има и в градовете Петрич и Сандански. В Хаджидимово, Банско и Гърмен има аптеки, със статут подобен на денонощен, които обаче не работят през цялото време. Заради това хората от Сандански, например, пътуват по 60 километра до Благоевград при спешност.

Ето какво споделиха някои от жителите в областта:

"Неудобно е, разбира се, трябва задължително нощна аптека, защото всички се случва през нощта, особено за малките деца".

"Знаете, през нощта детето вдигне температура или нещо нямаш, трябва да отидеш до денонощна аптека, като идваме тук аз си нося аптечка за детето си имам, запасявам се".

Проблемът с липса на денонощни аптеки в областта идва от това, че обектите са много, затова липсват фармацевти които да работят в тях. Още по-малко са специалистите, които биха давали системни нощни дежурства.

"Много е трудно, разберете, аптеката сама да издържа тази дейност, поради ред причини, намаляване на цените на лекарствата. Надценките не са пипани от 2009 година като процент, в аптеките не остава почти нищо, като не остава нищо, се намаляват приходите. На терен е много трудно да убедиш тези хора да дадат нощното дежурство", каза заместник-председателят на Фармацевтична колегия-Благоевград д-р Константин Качулев.

Допълнителни 9 милиона лева ще бъдат отпуснати по нова методика на аптеките, които развиват дейност в труднодостъпни райони или работят денонощно. Така аптеките могат да осигурят финансов стимул за работа през нощта.

"Новото договаряне е от януари, тоест, тепърва чакаме да видим данните от нови аптеки кандидатствали по методиката. Много се надявам, че колегите от Петрич и Сандански ще погледнат на тази възможност и ще осигурят такава услуга денонощно, мисля, че може да се намери потенциал", обясни секретарят на на Българския фармацевтичен съюз Светослав Крумов.

Благодарение на публично-частно партньорство с общината, в Благоевград повече от година има денонощна аптека. На нея разчитат хората от 2 области. От Регионална фармацевтична колегия Благоевград са провели разговори и с общината в Петрич, за да може в най-скоро време денонощна аптека да заработи и там. На нея може да разчитат и хората от Сандански.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските федерации по шахмат не постигнаха обединение
Българските федерации по шахмат не постигнаха обединение
Нов трус в Турция, земетресение разлюля окръг Хатай
Нов трус в Турция, земетресение разлюля окръг Хатай