НОВИНИ

Бойко Борисов към ПП-ДБ: Или брак, или повече не става

ГЕРБ представи коалиционното споразумение, което предлага на ПП-ДБ

bnt avatar logo
от БНТ
11:50, 05.03.2024
Чете се за: 05:30 мин.
У нас
Слушай новината

Националното съвещание на ГЕРБ даде мандат на преговорния екип на партията да преговаря с ПП-ДБ за коалиционно споразумение за цял мандат.

Документът беше представен на форума на партията. В преговорния екип влизат Мария Габриел, Теменужка Петкова, Рая Назарян и Деница Сачева.

"Предлагам да ми гласувате това доверие - да изпратим този преговорен екип с този документ и да опитаме да направим цялостно управление. Повече такива за 9 месеца, за 6 месеца...А да видим, а да се пробваме - пробвахме се 9 месеца. Или правим нещо истинско, както жените обичат да казват - брак, или повече - не става така", заяви Борисов.

Борисов разкритикува некоалиционните си партньори за смяната на хора на ключови постове без това да се консултира с ГЕРБ. Според него това показва, че ПП-ДБ се готвят за избори, а ПП е узурпирал почти на 100% ключовите постове в държавата докато говорят красиви думи за регулатори и прозрачност.

Лидерът на ГЕРБ, обаче, посочи, че в България има голямо разделение в обществото, а едни предсрочни избори ще го увеличат още повече - евроатлантическите партии поотделно ще бъдат много по-слаби, отколкото заедно.

"На 3-ти март държавата и народа показаха едно чудовищно голямо разделението. То идва от Шипка. Ние, като партия, спасихме 3-ти март като национален празник, но нашият председател беше освиркван там. От ПП-ДБ никой не се появи. Сиреч, там се появиха проруските партии и националистическите партии и си пролича разделението по тази ос. А от другата страна на оста, останахме ние, ПП-ДБ и ДПС.
Отивайки на избори, трябва да сме наясно, че това разделение ще се разтрои като разделение, защото дори ние, като евроатлантическа коалиция, ще сме разбити помежду си, а поотделно ще сме много по-слаби в битката за геополитическата ориентация за България" изтъкна той.

Вицепремиерът Мария Габриел заяви, че за последните 9 месеца ГЕРБ няма усещането за равнопостовеност в правителството и във вземането на решения, както и при носенето на отговорност за свършеното и несвършеното. Затова от ГЕРБ предлагат разписан механизъм за взимане на решения в управлението.

"Няма как да се съгласим всичко добро да се приписва на ПП-ДБ, а всичко несвършено или недобро да се приписва на ГЕРБ. Фактите говорят друго.

България има нужда от стабилно управление, но то е възможно само с ГЕРБ-СДС. България има нужда от законодателна програма, но тя е възможна с експертизата на ГЕРБ-СДС в Народното събрание. Има нужда от управленска програма, в която приоритетите на хората и регионите в България се поставят наравно с темите за реформа в съдебната власт, антикорупционната реформа и реформата в службите за сигурност. Искаме и нещо повече - реално прилагане на принципите на отговорност, прозрачност и публичност. Затова искаме да има ясен механизъм за вземане на решения", каза тя.

Съвещанието откри заместник-председателят на партията Томислав Дончев, който определи ротацията в този ѝ вид като по-скоро безсмислена. По думите му предложението на ГЕРБ е последен шанс сегашното управление да продължи.

снимки: БТА, БГНЕС

"Най-големият проблем е, че стигнаха дотам да разделят гражданите на правилни и неправилни. Ако подкрепяш една партия си правилен, ако подкрепяш друга - си неправилен. И докато аз имам достатъчен опит да не се обиждам на това, аз няма да позволя да обиждат вас на неправилни граждани и неправилни политици.

Боя се, че в момента ротацията - в този ѝ вид, е безсмислена или по-скоро безсмислена. Нещата не могат да продължат така. Не можем да допуснем Министерски съвет да е нещо средно между стажантска програма и туристическа агенция. Не можем да допуснем Мария да я държим като заложник да се обяснява за този или онзи министър", заяви Дончев.

Той изтъкна, че предсрочните избори са вариант за изход от тази ситуация, но това не е добре за държавата.

"Има вариант в цялата държава да се въведе ред - кой получава властта и кой я използва и има нужда от ясен механизъм да се въведе ред. Има нужда от шанс, последен шанс нещата да станат нормални, да има ред и правила и гаранции, че правителството ще работи и ще има резултати", заяви Дончев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Софиянци почетоха паметта на загиналите медици пред Докторския паметник (СНИМКИ)
Софиянци почетоха паметта на загиналите медици пред Докторския паметник (СНИМКИ)
Любослав Руйков ще участва на италианския шампионат ROK Cup
Любослав Руйков ще участва на италианския шампионат ROK Cup