НОВИНИ

БНТ инициира кампания по кръводаряване

Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
09:18, 05.03.2024
Чете се за: 01:50 мин.
Общество
Слушай новината

Българската национална телевизия инициира национална кампания по кръводаряване, заедно с Националния център по трансфузионна хематология, под патронажа на Министерството на здравеопазването.

Провокирани от сигналите и молбите за репортажи на граждани във връзка с недостига на кръв и кръвни продукти в България, ние, като обществена медия, искаме да дадем своя принос и да подпомогнем кръводаряването, като висша форма на благородство, израз на солидарност и обществено значима кауза, която спасява човешки животи.

Основната цел на кампанията е да повиши културата на кръводаряване: да разясни защо е важно да се дарява кръв, да популяризира доброволното и безвъзмездно кръводаряване, както и да насърчи активно участие и позитивно отношение към акта на кръводаряване.

Кампанията ще бъде реализирана в предавания на Дирекция "Новини и актуални предавания" на БНТ, сред които "България в 60 минути", "Денят започва" и други.

Как точно ще се реализира кампанията и къде ще се проведе, за да разяснят повече подробности в студиото на "Денят започва" гостуваха Мариана Векилска и Илияна Първанова от фондация "Светулки за живот".

За начало е определена датата 5 март във Варна, а финалът ще бъде на 28 април в София с мобилен пункт за кръводаряване в лекарския кабинет в сградата на БНТ на ул. "Сан Стефано" 29, където всички граждани, включително служителите на БНТ, могат да дарят кръв в предварително определен часови интервал.

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Недостиг на инсулин във Велико Търново
Недостиг на инсулин във Велико Търново
Григор Димитров очаква французин или квалификант във втория кръг на Индиън Уелс
Григор Димитров очаква французин или квалификант във втория кръг на Индиън Уелс