НОВИНИ

Бойко Найденов: Убийствата на Мартин Божанов и Алексей Петров може да са свързани

bnt avatar logo
от БНТ
08:08, 05.03.2024
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Почти месец след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса не се знае докъде се е стигнало изобщо, тъй като все пак е човек, убит по един брутален начин в центъра на София. Друго знаково убийство - това на Алексей Петров, което стана преди няколко месеца, също се замесва по някакъв начин в дейността на Божанов. Тези два случая може и да са свързани, може и да не са, но все още нямаме отговор - това коментира в студиото на "Денят започва" Бойко Найденов - бивш директор на НСлС и бивш зам. главен прокурор.

По думите му, друг проблем е това, което излезе като свидетелски показания, общо взето като приказка, че има проблем в съдебната власт:

"Било е на налице някакъв нерегламентиран натиск от страна на някакви групи върху членове на правораздаването. Този момент този проблем също не е решен и виждаме, че се създават комисии, работи се уж по това, но в крайна сметка се забравя, че единственият орган в страната, който би могъл да реши този проблем, е прокуратурата, която е част от съдебната власт."

На трето място е политическият елемент, тъй като политиците се изправят пред двата по-долни проблема, защото това е част от тяхната работа, смята Найденов.

Той коментира и разследването на обвинител номер 1 и неговите заместници, свързани с аферата "Осемте джуджета":

"Хипотетично всеки би могъл да попречи на разследване и всеки би могъл да реши някакво разследване. В момента само може да разсъждаме само дали и защо Борислав Сарафов, който в момента изпълнява функциите на главен прокурор, също би могъл да обясни и предполагам, че той не е човек, който ще тръгне да пречи на разследването. Но в крайна сметка говорим за законова база. Не виждам той да попречи едно такова разследване, ако има събрани факти и доказателства."

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Около 9 април ще стане ясно дали ще има нови избори, смята доц. Наталия Киселова
Около 9 април ще стане ясно дали ще има нови избори, смята доц. Наталия Киселова
Време е за реваншите от осминафиналите в Шампионска лига
Време е за реваншите от осминафиналите в Шампионска лига