НОВИНИ

След края на дерогацията за руски петрол - как ще се отрази това на цените на горивата?

bnt avatar logo
от БНТ
07:46, 05.03.2024
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Три месеца вече у нас не се внася руски петрол, а дерогацията падна в началото на март. Цените на горивата през последните три месеца не са много по-различни от миналото лято, когато има движение на международните цени, да го виждаме и в България и това е напълно нормално. Това движение на цените не е свързано с нашата икономика, а с много икономически фактори, и не само - темата коментира в студиото на "Денят започва" Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Според него, цялата дерогация беше създадена за една компания да направи все по-големи печалби и да натрупа все по-голям пазарен дял в страната, което е факт:

"От последните 20 години, през последните 2 години внесоха някакъв данък печалба - не това, което се очакваше, но наистина в рамките на 180 млн. - мисля, че за двете години, първата беше 87 млн. и сега авансово внесоха към 67 - 70 млн. лева. И както се говори, 40 млн. лева ще внесат по този фонд."

По отношение на продажбата на "Лукойл", Хаджидимитров каза, че първо трябва да има купувач и второ - ако се намери купувач, той трябва да плати цената, която тази компания е обявила:

"Цената, която ще поиска тази компания, ще е доста по-висока от пазарната в момента, защото така или иначе, ако печелиш на един пазар, няма да искаш си тръгнеш или ако ще печелиш, ще искаш някаква реалистична цена."

Според Димитър Хаджидимитров пазарът е много динамичен и войната в Близкия изток и в Украйна, както и нападенията на хутите в Червено море, се отразяват негативно на стойността на горивата. Засега обаче, няма драстични движения при цените нагоре.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Време е за реваншите от осминафиналите в Шампионска лига
Време е за реваншите от осминафиналите в Шампионска лига
Земетресение с магнитуд 4,9 разлюля Чанаккале
Земетресение с магнитуд 4,9 разлюля Чанаккале