НОВИНИ

Преди новия сезон: Ще се повишава ли цената на туристическата услуга по морето това лято?

Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
07:19, 05.03.2024
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Слушай новината

От туристическия бранш очакват предстоящия летен сезон да бъде по-добър от миналогодишния. Оптимистичните прогнози са че, през лятото ще бъдат реализирани приблизително същия брой нощувки, както през много силния сезон 2019, преди пандемията от ковид. Ръст на туристи по родното Черноморие ще има от Централна Европа, Полша и Румъния. В сектора правят опит да се привлекат и пазари, които загубихме през последните години.

Един от хотелите в курорта "Св. св. Константин и Елена" е отворен от началото на март. Предварителните прогнози са, че сезонът ще бъде добър, въпреки динамичната ситуация с резервациите.

Атанас Карагеоргиев, хотелиер: До сега ние знаехме юли месец колко заетост ще имаме, август, септември. Сега знаем една седмица напред, да ни кажа един ден напред, понеже има много платформи за записване.

Хотелиерите споделиха, че цената на предлаганата туристическа услуга няма да се повишава драстично, въпреки инфлацията и скъпата електрическа енергия.

Стела Деянова, хотелиер: Затова се мъчим да контролираме колкото може разходите си и в същото време да не страда услугата. Най-големият ни разход са енергоносителите. Ние не знаем следващото ни зареждане с нафта на каква цена ще бъде. И за електричеството, и въобще.

От бранша очакват гостите предимно от България, Румъния и Полша, но ще има туристи и от други страни.

Атанас Карагеоргиев, хотелиер: От латвийските републики пак украинци и руснаци, които живеят в Латвия, Литва и Естония, там трите държави, от там идват доста. Очакваме от азиатската част повече гости да се появят, но само очакваме.

Очакванията са това лято британските туристи да се завърнат по българското Черноморие. Според предварителните данни ръстът им ще е с близо 70%, спрямо миналия сезон.

Проф. Стоян Маринов, съпредседател на Варненска туристическа камара: Това не трябва да ни учудва, защото те не бяха чак толкова много тези туристи, но основно те са насочени към Южното Черноморие.

Освен войната в Украйна, от бранша ще се сблъскат и с други проблеми, които могат да доведат до отлив на туристи.

Проф. Стоян Маринов, съпредседател на Варненска туристическа камара: "Основно инфраструктурни проблеми, те са свързани с някои ремонти, които продължават на инфраструктурата, но общо взето хотелиерите се готвят и смятат, че ако условията останат същите, ще имаме добър сезон."

От бранша се надяват туристическата рекламата на България да помогне за привличането на туристи.

Проф. Стоян Маринов, съпредседател на Варненска туристическа камара: В тази реклама ние трябва да наблягаме на това, че сме сигурна дестинация, безопасна дестинация, създали сме всички условия, но все пак не можем да не отчетем това отрицателно влияние на войната.

Стела Деянова, хотелиер: Ние сме загубили два много големи пазара. Първо руският, после украинският. Сега и Израел. Това си мисля, че няма да се възстанови. Дай боже, да свърши войната.

Надеждите на хотелиерите са за спокойна обстановка през лятото и да няма инциденти, които да навредят на сезона.

Атанас Карагеоргиев, хотелиер: Времето ще покаже. За сега времето е с нас. Видях бял гълъб кацна до мене. Той ми дава така надежда, че като бялата ляставица на Йовков, нещата ще тръгнат.

Дали ще потръгнат нещата зависи и от това дали браншът и държавата ще работят заедно за привличане на повече туристи.

Екип на БНТ-Варна

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Бонев с трето място на Гран при турнир по прескачане на препятствия във Валенсия
Ивайло Бонев с трето място на Гран при турнир по прескачане на препятствия във Валенсия
Сингапур е единствената спирка от турнето на Тейлър Суифт в Югоизточна Азия
Сингапур е единствената спирка от турнето на Тейлър Суифт в Югоизточна Азия