НОВИНИ

Ръст на ранните записвания в курортите край Варна преди летния сезон

bnt avatar logo
от БНТ
13:45, 04.03.2024
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Ръст на ранните записванията в курортите край Варна, отчитат хотелиери. Предварителните резервации са с до 30% повече в сравнение със същия период на миналата година. Очаква се това лято по Северното Черноморие да има повече туристи от Централна и Източна Европа.

Голям интерес към нашето море има от гости от Румъния и Полша. И през този сезон от бранша ще трябва да се справят с редица проблеми, за да запълнят легловата си база.

В хотел в курорта “Златния пясъци” ранните записвания са между 25 и 30%, но все още не са достигнати нивата преди пандемията от Ковид. Цената на предлагания туристически продукт също няма да е драстично завишена.

"Миналата година сме сключили договорите за този сезон, съвсем малко, с 1-2 евро сме вдигнали цената, защото той пазарът не може да я поеме. И ние искаме да продаваме скъпо, но не може. Не се получава. Затова се мъчим да контролираме колкото може разходите си и в същото време да не страда услугата", сподели хотелиерът Стела Деянова.

Експертите смятат, че за поредна година войната в Украйна ще окаже неблагоприятно влияние на сезона у нас.

"Най-вече по отношение на германския пазар и това го казаха всички оператори, които работят в Германия. Каквото и да правим, колкото и реклама да правим на този пазар, хората са притеснени, насочват се повече към нашите конкурентни дестинации", каза проф. Стоян Маринов, съпредседател на Варненска туристическа камара.

"Войната изключително много зависи, защото тя ни спря всичките руски гости. Спря и украинските гости, сега украинците са в качество вече на бежанци и на работници, служители, но не и на туристи", заяви хотелиерът Атанас Карагеоргиев.

От бранша разчитат почиващите българи да предпочетат родното море за своята лятна почивка.

"Вярно е, че цените доста подскочиха на заведенията за хранене, особено тези туристи, които предпочитат индивидуално настаняване. Разходите и за тях се повишават, но да се надяваме, че той българинът не се отказва от почивка и тази година също ще бъде основен сегмент на нашето Черноморие", обясни проф. Стоян Маринов.

Хотелиерите настояват и за увеличение на полетите до летище Варна.

"Преди години лятото чартърите бяха един след друг. Вече не е така. Немският пазар почти се е затворил. Много са малко. Трудно вдигат чартъри. Може би в тази посока трябва да се търси някаква подкрепа от страна на министерството", заяви Стела Деянова.

Надеждите на бранша са през това лято обстановката да е по-спокойна и да няма инциденти, като с взривената язовирна стена в Украйна, които да повлияят негативно на туристическия сезон у нас.

Екип БНТ Варна

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Леонид Шейнгезихт отпадна във втория кръг на квалификациите на Чалънджър в Руанда
Леонид Шейнгезихт отпадна във втория кръг на квалификациите на Чалънджър в Руанда
Кристиян Николов открива българското участие на олимпийската квалификация по бокс в Италия във вторник
Кристиян Николов открива българското участие на олимпийската квалификация по бокс в Италия във вторник