НОВИНИ

Обучават пациенти как да прилагат диализа в домашни условия

bnt avatar logo
от БНТ
10:55, 04.03.2024
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

В Пловдив обучават пациенти с бъбречна недостатъчност как да използват алтернативен метод на диализа, който се прилага в домашни условия. Терапията е подходяща за хора, които поради различни причини не могат да се подложат на хемодилиза или за такива, които живеят далеч от болница и трудно могат да пътуват за процедури.

Алтернативният метод за лечение се нарича перитонеална диализа. Досега са обучени 20 души на възраст между 40 и 75 години и според лекарите терапията ще става все по-предпочитана.

"Изборът си е техен, но ние трябва да го предоставим този избор иначе те задължително на 100% минават на хемодиализа, а има пациенти, които не са подходящи за хемодиализа. Много е подходящ за пациенти, които са в отдалечени места, имаме пациентка, която е в покрайнините на Ямбол – на 100 км. от всеки един диализен център, което е практически непосилно за всеки", обясни д-р Георги Цочев – началник на отделението по диализно лечение в УМБАЛ „Свети Георги“.

Венета е в Съединение и също се подлага на перитонеална диализа. При този метод тя трябва да ходи до Пловдив за изследвания само веднъж месечно.

"Методът е удобен с това, че е в домашни условия, чувствам се спокойна с близките си, ако имаме нужда нещо да ни помогнат те. Просто си водя нормален живот, ако някъде реша да отида възможно е, само трябва да имам транспорт и някой да ме придружава, защото има повече багаж, има консумативи, чанта, в която си затоплям разтвора", каза Венета Димова.

За транспортирането на консумативите й помагат от общината. Процедурата се прави четири пъти дневно и за месец през тялото на Венета преминава приблизително четвърт тон от разтвора.

"Процедурата не е болезнена, трае около 30-40 минути, през това време си стоя спокойно седнала, гледам си телевизия и чакам да приключи. Много хора не са информирани, не са чували за този вид диализа и когато нямаш информация ти се страхуваш", разказа още Венета Димова.

Оборудването е предназначено за диализа вкъщи и се предоставя безплатно. То е свързано с приложение, чрез което лекарите в специализираното отделение на УМБАЛ „Свети Георги“ веднага получават обратна връзка.

"Имаме пациент, който пътува от щатите, идва от Пловдив за 2-3 месеца и си идва или с апарата, или ние му осигуряваме оттук, но пък същевременно той не си стои в България, той обикаля из целите Балкани с апарата и се чувства абсолютно независим. Пациентите не се чувстват изтощени след извършване на процедурата, както в повечето случаи се случва при хемодиализата", коментира д-р Георги Цочев.

Отделението в университетската болница разполага с дежурен телефон, на който пациентите могат да задават въпросите си по всяко време.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Джорджев със сребро на турнира по таекуондо "България Оупън G1 2024"
Александър Джорджев със сребро на турнира по таекуондо "България Оупън G1 2024"
INSAIT стартира BgGPT – достъпен изкуствен интелект на български език
INSAIT стартира BgGPT – достъпен изкуствен интелект на български език