НОВИНИ

Ремонтират военни паметници в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
09:42, 04.03.2024
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

Седем военни паметници в русенска област бяха ремонтирани през последните 2 години. Тази ще бъдат реновирани още два. Средствата са осигурени от Министерството на отбраната и са насочени към малките населени места, за които обикновено не достигат средства.

Във всяко българско село има, ако не паметник, то паметна плоча, които напомнят за героите, намерили смъртта си далеч по бойните полета в защита на родината. И повечето от тях са построени с дарения и доброволен труд. През годините обаче, особено в малките населени места, където средства по-трудно достигат, паметниците са занемарени, а и за тяхната поддръжка се изискват специфични познания и не малко средства. Един от тези паметници е този в град Мартен, до Русе, който беше ремонтиран със средства от Министерството на отбраната.

"Паметникът беше в доста окаяно положение, имаше плесени, имаше строшени плочи, които бяха възстановени. Паметникът вече се вижда, че е почистен, плочата е възстановена", каза кметът на гр. Мартен Димо Тонев.

Върху монумента, въпреки че са отбелязани места за 4 плочи, има само две. И на тях са изписани имената на загиналите войници по време на Първата световна война, между тях и на прадядото на кмета.

"Търсихме от старите книги дали има други плочи, имена, питахме възрастните хора, но те не се сещаха дали е имало други плочи", допълни Димо Тонев.

И така имената на загиналите в Балканската и Междусъюзническата война са се изгубили. Паметта, ако не се съхранява, какво ще оставим на поколенията, се пита кметът на Мартен.

"Защото един народ е жив и съществува правилно, когато си помни историята", обясни кметът на гр. Мартен.

Паметникът в русенското село Басарбово е довършен преди 102 години. Тези, които са го изградили, са осъзнавали силата на историческата памет. И освен имената на загиналите във войните, са оставили върху него и послания – струва си да умреш да родината, за нейното единение, за да я има България и утре.

"Благодарение на хората, които са записали името си върху паметника – това са момчета, млади мъже, бащи, които са оставили семейства, родина и са умрели на другия край на нашата държава - на едната страна има за Македония, за Моравско, за Добруджа", заяви кметът на с. Басарбово Николай Колев.

Не е и случайно, че паметникът е издигнат в двора на църквата.

"Дворът на църквата е най-подходящото място. Църквата е съхранявала българщината, тука е бил общественият живот, средище. Още като ученик тука правехме патронен празник на училището, което е „Христо Ботев“, от 10 години възстановихме Ботевата вечер. Последната вечер имаше и възстановка от историческия музей", каза още Николай Колев.

За възстановяването на военните паметници в русенска област досега са отпуснати общо 37 000.

"Желанието на общините многократно надхвърля отпусканите средства, но регулярно ще се извършва тази дейност. Тези паметници наистина да продължат да бъдат едно средище на културно-историческо и военно-патриотично възпитание на младите хора", уточни областният управител на Русе Данаил Ковачев.

Нацията ни има нужда да бъде подкрепена, за да не се заличи паметта, коментират хората по малките населени места.

"Възхитен съм, защото от много години за първи път се случва нещо, което ни връща към нашите корени. Това са най-правилно изхарчените средства през държавния бюджет", обяви Николай Колев.

Да почитаме и помним героизма и саможертвата са завещали дедите ни, издигнали тези паметници. А поколението днес трябва да опази идеалите на воините и да ги предаде след себе си.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитров запазва 13-а позиция в света, рекордни класирания за Юго Умбер и Себастиан Баес
Димитров запазва 13-а позиция в света, рекордни класирания за Юго Умбер и Себастиан Баес
Кейти Боултър спечели титлата на тенис турнира в Сан Диего
Кейти Боултър спечели титлата на тенис турнира в Сан Диего