НОВИНИ

"Супервторник" в САЩ утре, когато ще се проведат първични избори в 15 щата

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:46, 04.03.2024
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Първа победа за единствения останал опонент на Доналд Тръмп в първичните избори на Републиканската партия. Ники Хейли спечели надпреварата във Вашингтон, окръг Колумбия.

Символична победа за Ники Хейли, защото Доналд Тръмп вече си е осигурил подкрепата на 247 делегати, а тя едва - на 43. Победата обаче е и историческа, защото за първи път жена печели първични избори на Републиканската партия. Във Вашингтон за Ники Хейли са гласували около 63%, за Тръмп - 33%.

"Медиите се опитват да разберат защо не излизам от надпреварата. Питат - защо продължавам да се боря. Ще продължа да се боря, защото 70% от американците казват, че не искат нито Доналд Тръмп, нито Джо Байдън. Причината да продължавам да се боря са моите деца, вашите деца и внуци", заяви Ники Хейли, кандидат за президент на Републиканската партия.

Утре за Съединените щати е "супервторник", когато ще се проведат първични избори в 15 щата. Резултатите ще определят дали Ники Хейли ще остане в надпреварата за Белия дом. Републиканската партия ще номинира за президент кандидата, който спечели подкрепата на 1215 делегати. Резултат, до който Ники Хейли все още е твърде далеч.

"Нуждая се от вас. Нуждая се да отидете до урните. Ако изпълните вашата част от битката, обещавам ви, че най-добрите дни предстоят", каза Ники Хейли.

Доналд Тръмп отхвърли резултатите от първичните избори във Вашингтон. Определи вота там като "несъществен". Вашингтон е един от районите с най-много демократи в САЩ.

В града има регистрирани едва 23 000 републиканци. Съпартийците на Доналд Тръмп във Вашингтон не за първи път отхвърлят кандидатурата му за президент. През 2016 г. той получи едва 14% от гласовете.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антъни Джошуа: Вярвам, че мога да нокаутирам Нгану
Антъни Джошуа: Вярвам, че мога да нокаутирам Нгану
Мъж от разградско село стана жертва на онлайн инвестиционна измама за 16 000 лв.
Мъж от разградско село стана жертва на онлайн инвестиционна измама за 16 000 лв.