НОВИНИ

Как президентските избори в Азербайджан пренаредиха процесите в региона?

Ключови за отношенията между София и Баку са газовите доставки, но и културната дипломация

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
22:26, 04.03.2024
Чете се за: 12:30 мин.
По света
Слушай новината

В края на 2023-а, две години преди изтичането на мандата си, президентът на Азербайджан Илхам Алиев подаде оставка и предизвика предсрочни президентски избори в южокавказката държава.

Председателят на ЦИК на страната Мезахир Пенахов заяви пред групата чуждестранни и местни журналисти, че вотът е показал, че страната има стабилни институции и устойчивост.

Говорителят на министерството на външните работи на Азербайджан Айхан Хаджизада коментира пред микрофона на БНТ, че тези избори са първите след като страната е възвърнала териториите си в Карабах.

"Тези избори в историята на съвременен Азербайджан имат много сериозно значение, защото ще се проведат пред очите на представителите на международната общност. Знаете, че повече от 30 години тази част от територия на страната ни се намираше под окупация. Заради тези тъжни събития повече от 450 000 избиратели от тези райони бяха изселени в Азербайджан и те гласуваха далеч от родните им места. И днес след връщането на тези региони Азербайджан може да проведе изборите на цялата си територия и покаже суверенитета върху тях".

Президентските избори в Азербайджан са много важен фактор за страната. В рамките на възстановяването на пълния суверенитет на Азербайджан върху териториите си. Това са първите избори, които дават нов импулс за развитието на страната. В стратегически план те представляват важна стъпка за икономическото развитие на Азербайджан и социализирането на тези райони. Тези избори са ключови не само във вътрешен, но и в международен план, включително и за България и превръщането на Азербайджан и Южен Кавказ в ключов регион.

"Международният аспект на президентските избори в Азербайджан е много важен. След края на конфликта през 2023 година, Азербайджан напълно успя да възстанови контрола върху всичките си територии. След 1991 година днес Азербайджан пое контрола върху всичките си територии и за първи път президентските избори се провеждат върху всички тях. Макар да има символично значение в правен план, реалното измерение е сериозно,защото след като възстанови суверенитета си през 1991-ва година, Карабах се намираше под контрола на сепаратистите и по време на войната през 1992-1994 година ние изгубихме част от тази територия, която съставляваше 20% от нея", посочи Фарид Шахиев, които е ръководител на Центъра за анализи и международни отношения в Баку.

По думите му изборите са отворили нова страница пред Азербайджан, а краят на конфликта с Армения отваря пространство за намирането на стабилност не само в региона но и във вътруешнополитически план.

Според Шахиев регионалното измерение на президентските избори надхвърля границите на Азербайджан, защото в Южен Кавказ има намесени множество не само местни, но и глобални играчи, които имат интереси към него. Русия запазва своето присъствие в него, помагайки на Армения. Все още няма подписан мирен договор между Баку и Ереван, което оставя процесите в региона в изчакване на постигането му.

"Ако искаме да създадем надежен мир , трябва да включим всички регионални актьори , затова Азербайджан работи с регионалните актьори. Понякога не се разбираме, имаме различия, както и доста сложни моменти, както беше с Иран, когато азербайджанското посолство беше атакувано, но Баку иска диалог и работи за него. Русия и Армения са в едни и същи икономически и военни съюзи, но и Азербайджан се опитва да има конструктивни отношения с Русия, като наш съсед и ние трябва да работим с Москва".

И говорителят на азербайджанското министерство на външните работи Айхан Хаджизада споделя:

"Руската федерация присъства в този регион от дълго време - 200-300 години и мога да кажа, че тя е част от този регион и е важен фактор в него. Азербайджан винаги е строил отношенията си върху двустранния интерес, приятелството и добросъседските отношения. Това не е само с Русия, но и с останалите ни съседи. Това се отнася и до Армения и окупираните от нея територии и сме работили върху това отношенията да бъдат развивани върху международното право. Затова ние вярваме, че добросъседските отношения са много важен фактор в реализирането на стратегическата стабилност на Южен Кавказ. Смятам, че Азербайджан играе ключова роля в тази област".

Ключов елемент за отношенията между България и Азербайджан остава доставката на газ не само за страната ни, но и за Унгария, Румъния и Молдова. Това, според Хаджизада, превръща България в ключов елемент за енергийната дипломация и сигурност.

"България е много ключов фактор в тази област за Азербайджан и преноса на газ, както и за сигурността на трасето, през което се транспортира газ за Европа. Тази ключова роля се вижда и в системата от газови интерконектори, през които се осигурява снабдяването на Балканите с газ от Азербайджан. През страната ви Азербайджан транспортира газ и към останалите държави от балканския регион. С България работим върху развитието на зелената енергия, защото Азербайджан има подписано споразумение с ЕС за развитието и експорта на газ. Един от тези аспекти е транспортирането на газ през южния газов коридор, но в същото време имаме подписан договор между Азербайджан, Грузия, Румъния и Унгария, към който България проявява интерес да се присъедини. Това е важен аспект да се транспортиране на зелена енергия от и към Балканите, както и гарантирането на сигурността му. През миналата година, когато президентът Алиев официално посети България, бе открито представителство на азербайджанската енергийна компания "Сокар" в София. Това е доказателство за развиване на отношенията в тази област".

Председателят на парламентарната комисия за сътрудничество с България в азербайджанския парламент Рауф Алиев казва, че от Баку виждат като много важно мястото на София в енергийната дипломация на Балканите и определя България като съществен елемент в доставката и гарантирането на газ от страната му. Рауф Алиев говори пред БНТ и за характера на отношенията между България в Азербайджан.

"През 1999 година България открива свое посолство в Баку, а Азербайджан открива в София през 2004 година и тези трийсет години дипломатически отношения ни свързват. Между страните има много топли и отлични отношения. Тези отношения са развиват не само в политически и икономически, но и в културен план. Парламентарните отношения са на много високо равнище, бяха разменени посещения в София и Баку, има и отношения между двете парламентарни групи за приятелство между двете ни страни".

Той споделя, че българската диаспора в Азербайджан, включваща в по голямата си част бесарабски българи, които са били прогонени от Сталин след Втората световна война, е важен мост между Баку и София. Значителна е ролята и българските спортисти, които идват да обучават младите спортисти в Азербайджан.

"В Баку напоследък бяха открити няколко технопаркове и там има медикаменти, които се произвеждат от ваши компании. Те също са част от България и диаспората ви в Азербайджан. Има специално списание "Акорд", което показва българо-азербайджанските отношения, където се обръща внимание не само на културата, но и на останалите области. Например в Софийския университет вашите студенти имат Център за култура и изучаване на азербайджански език, същото е и в Баку, където има факултет по изучаването на български език в Славянския университет".

Доц. д-р Бисерка Велева е представител на Софийския университет в Баку. Тя е преподавател по български език в Бакинския славянски университет. С нея разговаряме не само за интереса към езика ни в Азербайджан, но и за ролята на културната дипломация през изучаването на езиците.

"През тази година 30 студенти от Бакинския славянски университет изучават български език. Има два факултета - единият е "Превод" , а другият е "Хуманитарни и социални науки". След посещението на ректора на Бакинския университет през 2023 година в София се появи идеята да се слеят двата факултета и в момента факултетът се нарича "Източноевропейски езици" и всички студенти са намират в него. Катедрата, в която работя в момента, е по славянски филологии, в нея освен български се изучават и украински, полски и чешки. Младите хора, изучаващи български език в Бакинския славянски университет, са мотивирани, защото имат хубава представа за България от родителите и близките им. Хората в Азербайджан много харесват България. Освен мен има още четирима преподаватели по български език и те са ентусиазирани студентите да научат хубав български език. Има възможност по двама студенти да посетят България и да участват в летни семинари в Софийския университет и във Великотърновския университет. Чрез изучаването на езика се осъществява комуникацията. Тази година е много важна в изучаването и развитие на българистиката в Азербайджан, защото центърът в Баку ще отбележи 20 години от създаването си. През 2023 години в София бяха отбелязани 10 години от създаването на центъра в София и това е много важен аспект".

Отминалите президентски избори в Азербайджан ще укрепят процесите в Южен Кавказ, но и ще направят страната още по предвидим и стабилен партньор на ЕС и Запада.

Вижте още в репортажа

Снимки: БТА, БНТ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оперират италиански национал, аут е от сметките за Евро 2024
Оперират италиански национал, аут е от сметките за Евро 2024
Представиха официалните плакати за предстоящите Олимпийски игри в Париж
Представиха официалните плакати за предстоящите Олимпийски игри в Париж