НОВИНИ

Бруно Бекман за БНТ: Трагедията в Одеса от първо лице

Бруно Бекман
от Бруно Бекман
20:36, 04.03.2024
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Слушай новината

Одеса скръби след нападението с дрон в събота, при което в малките часове на нощта беше поразена жилищна сграда.

Сред отломките беше намерено и писмо до Дядо Коледа, в което неизвестно дете е написало мечтаните си подаръци. Пожелало е и родителите му да имат по-хубав дом. При удара загинаха 12 души, сред тях съпругата на бесарабски българин и 8-месечният им син Тимофей. Те утре ще бъдат погребани.

От мястото на нападението - репортаж на белгийския журналист Бруно Бекман специално за БНТ.

Бруно Бекман: Зад мен виждате това, което е останало от сградата, която беше поразена от дрон в 1:30 сутринта в събота. 18 апартамента са унищожени, 12 души са загинали - сред тях и 5 деца.

Половината от жертвите са бебета - на 3 месеца, на 7 месеца, на 9 месеца.

"От първия ден когато тези гадове ни нападнаха, казах: "Нима бомбата има очи, или пък ракетата? Нима вижда къде са руснаци, къде украинци, молдовец, грък, българин?" При нас в Одеса живеят 130 националности", казва Зоя, жителка на Одеса .

Хората не спират да носят цветя и играчки - като един импровизиран мемориал в памет на загиналите. Когато ги питам защо са тук, ми отговарят така - едната причина е - да отдадат почит на жертвите. А другата - защото си казват, че това е можело да се случи и на тях.

Бруно Бекман: Работя за българска телевизия. Предадоха ми, че тук са загинали Тимофей и Аня от български произход.

- Бяха задружно семейство.

Бруно Бекман: Познавахте ли ги?

- Не точно, но сме се срещали. Добри хора бяха, Военни. Той самият военен, а тя до него, Добри хора. Тимофей е мъничкият, тук някъде трябва да е. Другото момче живееше на горния етаж. Беше на 10, имаше и сестричка на 8, която също загина. Вчера вечерта ги намериха, около 8 часа. Намериха ги последни. Малки деца, затрупал ги бетонът.

Повече от час се разхождах в този квартал. Видях училища, магазини, но не и военни обекти. Ето защо не виждам причина този блок да бъде поразен.

"Едно е да го видиш по телевизията, но е страшно да го видиш със собствените си очи. Живея наблизо. Този дрон... Седях в коридора, струваше ми се, че бръмчи над нашия дом. Молих се, Буквално след 30 секунди се разнесе този грохот", казва Зоя, жителка на Одеса.

Това, което многократно чух от хората тук, беше - не получаваме достатъчно помощ, нямаме необходимите ПВО-системи и оръжия, от които се нуждаем. Жителите на Одеса ми казаха и още нещо - трагедии като тази само ни мотивират още поввече да се борим срещу това зло и да се борим за своето оцеляване. Трудно е, но и ние не се даваме. А това ни прави още по-силни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любослав Пенев недоволства от съдиите: Линиите не са прави, няма засада
Любослав Пенев недоволства от съдиите: Линиите не са прави, няма засада
Николай Костов: Днес празнуваме, от утре започваме да мислим за Крумовград
Николай Костов: Днес празнуваме, от утре започваме да мислим за Крумовград