НОВИНИ

Франция стана първата страна, вписала правото на аборт в конституцията си

80% от французите подкрепят мярката

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:43, 04.03.2024
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Слушай новината

Франция стана първата страна в света, вписала гарантирано право на аборт в своята конституция. Окончателното гласуване се проведе в рамките на общо заседание на двете камари на парламента, свикано от президента Макрон в двореца Версай. Френските власти се решиха на тази реформа след като федералната защита на правото на аборт в Съединените щати беше премахната преди две години.

Френският премиер Габриел Атал определи днешния вот като успех за правата на жените. По-рано конституционната реформа мина поотделно в Националното събрание и Сената. Гарантираното право на аборт може да залегне във френската Конституция при постигане на мнозинство от три пети на окончателното гласуване на двете камари на парламента.

Поправката е 25-та поред в Конституцията на Петата република от 1958 г. и първи ремонт на основния закон от 2008 г. насам. Конституционната реформа се възприема и като гаранция, че правото на аборт няма да бъде отменено като в Съединените щати през 2022 година с решение по дело във Върховния съд. Така отделните щати може да забранят или ограничат доброволното прекъсване на бременността. В сондажите проомяната във Франция подкрепят 80 процента от французите.

"С вписването на правото на аборт в Конституцията, Франция изпраща послание, че е не само страна на правата на мъжете, но и страна на правата на жените. Надяваме се на символичен ефект върху други европейски страни и положително развитие, най-вече в Полша и Унгария и други държави, които са на опашката по този въпрос", каза Лора Слимани - защитничка на правата на жените.

Асоциацията на католическите семейства във Франция определи днешния вот като поражение за жените и за всички деца, които няма да се появят на бял свят.

"Вписването на правото на смърт в законите на страната не е правилно, след като Франция отмени смъртното наказание преди няколко години. Оставаме с впечатлението, че сега то се връща по друг начин и под друг ъгъл", коментира Паскал Мориниер - Асоциация на католическите семейства на Франция.

В деня на вота Ватикана се обяви против законовата поправка във Франция. "В ерата на универсалните човешки права не може да има право на премахване на човешки живот", изтъкна в комюнике Папската академия за живота - органът на Светия престол, който разглежда биоетичните въпроси. Призоваваме всички правителства и вероизповедания да направят всичко възможно на този етап от историята защитата на живота да стане абсолютен приоритет, се казва в изявлението на институцията, основана от папа Йоан Павел Втори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежък удар за Барселона преди реванша с Наполи в Шампионската лига
Тежък удар за Барселона преди реванша с Наполи в Шампионската лига
Три от три за Левски след подновяването на първенството
Три от три за Левски след подновяването на първенството