НОВИНИ

Обмисля се създаване на ново подразделение на армията, което да оперира с дронове

Николай Минков
от Николай Минков
18:02, 04.03.2024
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Слушай новината

Обсъжда се създаването на нов род въоръжени сили, които ще оперират с различни по вид и предназначение дронове. Това събщи за "По света и у нас" команидирът на Сухопътните войски ген. Деян Дешков.

Как безпилотните летателни средства промениха философията на общовойсковия бой и как навлизат в пехотните подразделения, провери екип на БНТ, който се вкючи в двудневно тактическо учение с бойни стрелби на артилеристи от 61ва механизирана Стрямска бригада на полигона "Тюлбето" край Казанлък.

Самоходната артилерийска установка "Гвоздика" е най-маневреното средство на въоръжение в артилерийските формирования на Сухопътните войски. Снабдена е със 122-милиметрово оръдие и боекмоплект от 40 осколъчно-фугасни снаряда.

Масовото използване на дронове в украинския конфликт промени философията за водене на съвременния общовойскови бой. Ефективността на безпилотните летателни апарати за разузнаване, засичане на цели, координиране на огъня и използването им за директна атака на противника, се отчита от командването на Сухопътните ни войски и вече втора година опитът от войната се използва за обучение на нашите пехотни подразделения.

"С този дрон няма вече скрити цели и противници", каза младши сержант Дончев - оператор на дрон.

Освен масовото навлизане на дронове от хеликоптерен тип, в Сухопътните войски от години се използва безпилотната система "Рейвън", с много по-голям обсег на действие.

"Безпилотното разузнавателно средство дава възможност да се издигне на височина от 4 км и на разстояние от наземната станция до 10 км, да се свалят координатите на дадените обекти и цели и да се предадат в центъра за управление на огъня", обясни младши сержант Иванов.

Консултанти от американската армия активно подпомагат тактическата и огнева подготовка на пехотните ни подразделения. Фокусът отново са безпилотните апарати.

При слаба видимост, мъгла, силен вятър и обилен валеж, дроновете стават безполезни. Тук на помощ идват стари и изпитани разузнавателни системи, работещи чрез акустични или електромагнитни вълни.

"Радиолокационната станция може да сканира на 360 градуса на различни скорости. Горе-долу прави пълно обследване на 360 градуса за 1 минута. Може да покаже на цифровия дисплей до 600 движещи се цели едновременно, като автоматично проследява движението на всяка една цел", поясни младши сержант Иван Делчев.

А за акустични локатори във формата на метални гъби е лека задача да засекат противниковата артилерия.

"Възможностите на системата са разузнаване на стрелящи артилерийски системи - противникови - на дълбочина до 20 км и фронт 10-12 километра", каза капитан Васил Христов- командир на рота от батальон "ISTAR".

Най-важният елемент, който постоянно се тренира, е скоростта:

"За да може 15-тонните машини по-най бързия начин след получаване на координатите, в рамките на 2 минути да произведат изстрели и да се изнесат от огневата позиция", коментира капитан Стефан Стефанов - командир на самоходна артилерийска батарея.

В противен случай дроновете на противника ще засекат техните позиции и до 3 минути след това ще ги атакуват с артилерия или ударни дронове, а това безпокои командирите.

"Ние все пак сме уязвими, най-вече откъм безпилотни летателни апарати, както и високоточни оръжия, което може би поражда необходимостта от придобиване на системи за противовъздушна отбрана, с които да можем да бъдем цялостно защитени", каза подполковник Галин Георгиев - командир на 61 Самоходен артилерийски дивизион от 61-ва бригада.

Затова се обмисля създаване на нов род войски

"Съвременният общовойскови бой показа отново възможностите на артилерията, пехотата, инженерните формирования. Изобщо това, което го знаехме, че всичко е логистика в боя. Но се заражда нов род войски, свързани специално с дроновете и системите за противодействие на същите", каза генерал-майор Деян Дешков- командир на Сухопътните войски.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Павел Колев напуска поста изпълнителен директор в Локомотив Пловдив
Павел Колев напуска поста изпълнителен директор в Локомотив Пловдив
Де Роси впечатли шефовете на Рома, подготвят му дългосрочен договор
Де Роси впечатли шефовете на Рома, подготвят му дългосрочен договор