НОВИНИ

BgGPT също не знае дали ще има ротация на 6 март

Българският модел с изкуствен интелект вече е широкодостъпен

Ерика Шаумян
от Ерика Шаумян
18:50, 04.03.2024
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Първият български модел с изкуствен интелект - BgGPT е общодостъпен от днес. BgGPT е специално създаден да помага на българските компании и държавни институции.

За разлика от останалите чатботове - ChatGPT, Bard, Bing и други, BgGPT е от отворен тип. Това позволява да бъде използван изцяло свободно както от индивидуалните потребители, така и от частните бизнеси. Някои от сферите, в които BgGPT ще бъде полезен са образование, публична администрация и счетоводство. Моделът може да пише текстове, анализи, прогнози и отчети.

BgGPT не дава отговори от бъдещето, но данните, с които разполага, могат да отговорят по-обективно за нашата реалност, отколкото другите такива модели.

Зададохме му и политически въпрос - дали ротацията на 6 март ще се случи, но отговорът беше неверен, тъй като базата данни на BgGPT е обновена последно през 2022 година. За това разработчиците казаха следното.

"Тези модели винаги са малко назад във времето. Тоест, данните им не са от днес, от вчера или от предишната седмица да кажем. По-нататък вече смятаме да го включим към интернет, за да може да отговаря на бързи, актуални въпроси от деня", каза проф. Мартин Вечев, разработчик на BgGPT.

BgGPT е новата сензация у нас. Много частни бизнеси и държавни организации вече работят с българския модел. Това се дължи на предимствата му пред останалите чат ботове с изкуствен интелект.

"Този модел може директно да се ползва на място в организацията. Тоест, данните, които бизнесът и институциите имат, например НАП, тези данни лични и поверителни данни не трябва вече да излизат от организацията, за да се ползва изкуствен интелект както беше досега. Другото нещо, разбира се е, че той е специализиран за българска фактология, за български език", коментира проф. Мартин Вечев.

Решихме и ние да изпробваме BgGPT и да видим на какво е способен той. Тъй като неговият основен приоритет е, че е програмиран така, че да може да бъде използван в образованието, го помолихме да ни направи тест по български език и литература за 10. клас.

В рамките на няколко секудни получихме тест от 10 затворени въпроса. Във връзка с тази функционалност разработчиците поясниха, че BgGPT по никакъв начин не може да замени професионалната работа и преценка на учителите.

Решихме да го попитаме и по-любопитен въпрос - "Как се прави баница?". Веднага получихме рецепта. С това виждаме, че BgGPT може да бъде полезен в почти всяка една сфера.

"С малко настройки това, което бизнесът казва - хора, които са го ползвали, с много малко настройки даже за един ден специфичната задача на български може да бъде на нивото на GPT 4", каза проф. Мартин Вечев.

Моделът прави България технологичен лидер в сферата на изкуствения интелект. Страната ни е една от малкото държави със собствена GPT технология.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Киров: Създаваме положения, но ни липсва завършващият удар
Николай Киров: Създаваме положения, но ни липсва завършващият удар
Калин Златков с трети подиум за последните три дни
Калин Златков с трети подиум за последните три дни