НОВИНИ

"Изкуствен интелект" е дума на годината

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
21:23, 22.01.2024
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Ясни са думите на 2023 година. "Изкуствен интелект" е на първото място с гласовете на половината гласували, следва "сглобка" с 37%. На трето място е "времеубежище" - заглавието на романа на Георги Господинов, с много малка разлика - 35 на 100.

Онлайн гласуването беше организирано от сайта "Как се пише", а думите бяха определени с анкета.

Изкуственият интелект вече е част от работата на Доротея Николова. Освен преподавател по български език и литература, тя е и сред организаторите на кампанията. Най-голямото й притеснение обаче не е това, че учениците й използват Чат Джи Пи Ти.

"По-скоро се притеснявам дали ще успея да помогна на учениците да се научат да мислят самостоятелно и да могат да създават сами съдържание в живота си", каза Доротея Николова, преподавател и журналист.

"Хората са склонни да прехвърлят бъдещето си на изкуствения интелект - той ще може да прави всичко - ние няма нужда да бъдем грамотни, няма нужда да знаем чак толкова много", обясни Доротея Николова.

Създателят на платформата "Как се пише?" Павлина Върбанова вижда положителна тенденция в тазгодишните фаворити. А победителят от 2022-ра година - война, сега е чак на четвърто място. Следват Шенген, демонтаж, ротация, "Букър", евроатлантик, PISA.

"Хората като че ли се измориха от политическото говорене и изборът на "изкуствен интелект" и "времеубежище" е някакъв опит да освободим съзнанието си от тези натрапчиви политически теми в последните години. Това заглавие вече заживява собствен живот като дума в българския език", коментира д-р Павлина Върбанова, създател на "Как се пише".

Анализирани са и над 10 милиона медийни публикации, в тях място намират "България", "Русия", "Украйна". За първи път се прави и класация на най-споменаваните личности в медиите. На челната позиция е Бойко Борисов - 647 310 пъти. Следват Владимир Путин (615 051 пъти), Румен Радев (517 258 пъти), Николай Денков (435 489 пъти), Иван Гешев (382 477).

"През 2021 година водач на медийното внимание е бил Бойко Борисов, през 2022-ра спада до 4-тото място, което не е характерно за последното десетилетие, а сега той отново оглавява класацията - нещо, което може да ни накара да се замислим каква е динамиката в българския обществен живот. Делян Пеевски е повишил три пъти споменаванията си от 2022-та до 2023-та година", обясни Доротея Николова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Домакинът на Купата на африканските нации Кот д'Ивоар завърши на 3-о място в групата си
Домакинът на Купата на африканските нации Кот д'Ивоар завърши на 3-о място в групата си
Психолози работят с учениците на убитата в Бургас учителка
Психолози работят с учениците на убитата в Бургас учителка