НОВИНИ

Руският външен министър обвини Запада, че не желае мир в Украйна

bnt avatar logo
от БНТ
20:20, 22.01.2024
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Слушай новината

Войната срещу Украйна беше във фокуса на Съвета за сигурност на ООН. Руският външен министър обвини Запада, че не желае мир в Украйна.

Украинският лидер Володимир Зеленски разгневи Москва като я обвини в потискане на украинците, които "исторически" населяват райони на Руската федерация.

Войната в Украйна е битка между доброто и злото, заяви днес Доналд Туск, който е на първо посещение в Киев като премиер на Полша.

Украйна ще спечели войната, увери представителят на Киев преди заседанието на Съвета за сигурност, посветено на войната в страната му. От името на десетки държави, включително България, той обвини Русия в лицемерие.

"Подчертаваме лицемерието на Руската федерация да свика поредна среща на Съвета за сигурност за да критикува законния трансфер на оръжия на Украйна, извършван в подкрепа на нейното право на самоотбрана, съгласно чл. 51 от Хартата на ООН. Днешната среща е пореден опит на Руската федерация да отклони вниманието от нейната агресия срещу Украйна", заяви Сергий Кислица - представител на Украйна в ООН.

Полша ще направи всичко възможно, за да увеличи шансовете на Украйна за победа във войната срещу Русия, заяви Доналд Туск в Киев. Той и домакинът Зеленски изразиха увереност в решаването на спорни въпроси като протестите на полски шофьори срещу правото на украински превозвачи да влизат без разрешение на територията на Евросъюза.

"Аз съм в Киев, за да защитя сигурността на Полша, това не е само украински проблем. Залогът е сигурността на целия свободен свят, особено на Полша заради географията. Важно е да знаем, че сме приятели, които могат да разрешат разногласията между нашите страни", каза премиерът на Полша.

Туск и Зеленски приветстваха плановете на двете правителства за общо производство на въоръжение.

Володимир Зеленски благодари за подкрепата на украинците зад граница и предложи промяна в Конституцията за въвеждане на двойно гражданство. Той публикува и декрет с руски региони, населени "исторически" от украинци. Текстът обвинява Русия в подтискане и разрушаване на националната идентичност на украинците на нейна територия. Изброени са съседните с Украйна, Краснодар, Ростов, Белгород, Брянск, Воронеж и Курск.

Руският парламент започна разглеждането на проектозакон за конфискация на собствеността на осъдени за оклеветяване на армията или за призиви към действия, насочени срещу сигурността на държавата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черно море започна годината във волейболния елит при мъжете с успех над Добруджа
Черно море започна годината във волейболния елит при мъжете с успех над Добруджа
Радев отчете втората година на втория си мандат
Радев отчете втората година на втория си мандат