НОВИНИ

Амбицията на Денков и Габриел е да са готови с нов състав на кабинета до 6 март

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:22, 22.01.2024
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Примерът Николай Денков обяви, че имат амбицията до 6 март, когато правителството ще подаде оставка, да са напълно готови с кабинета, който ще оглави Мария Габриел при ротацията. И Денков, и Габриел казаха, че до дни приключват с анализа на работата на всеки министър, но все още не са обсъждали ще има ли смяна на министри.

Премиерът Денков и вицепремиерът Габриел обсъждат внимателно работата на всеки министър и как той се е справил с основните задачи.

"За мен тази част от анализа предстои да бъде финализирана буквално в рамките на следващите дни", каза Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи.

Едва след това Габриел и Денков ще решават има ли нужда от смяна на министри при ротацията.

"Защото аз също споделям това виждане, че когато предлагаш смяна, трябва да го предложиш с човек, който си сигурен, че може да влезе с летящ старт, който може да се справи с това забавяне, заради което има упрек към предшественика. Всички тези аспекти ще ги вземем предвид и имаме време за това. Затова пледирам малко повече да имат възможност министрите да си вършат работата", обясни Мария Габриел.

Премиерът Денков потвърди, че все още обсъждат изпълнението на програмата.

"Амбицията е на 6 март да бъдем готови с новия кабинет, така че при подаването на оставка на сегашния, новият максимално бързо да влезе в действие. Не сме обсъждали имена и позиции до момент", заяви премиерът Николай Денков.

Дали след ротацията кабинетът Габриел бързо ще встъпи в длъжност зависи и от президента. След като правителството подаде оставка, Конституцията предвижда държавният глава да проведе консултации с парламентарно представените политически сили. Основният закон обаче не предвижда в какъв срок трябва да стане това. Едва след консултациите започва процедурата с връчване на проучвателни мандати за излъчване на правителство.

Първият мандат ще получат от ГЕРБ-СДС като на-голяма парламентарна група. Засега партиите, подкрепящи правителството още не са решили с първия и ли с втория мандат на ПП-ДБ ще бъде излъчено правителството, начело с Мария Габриел. Денков не очаква забавяне на процедурата.

"Ако ние сме готови със състав на кабинета, не би трябвало да има никакво забавяне. Отново да кажем, че всяка държава има нужда от редовно правителство", каза Николай Денков.

Засега повечето министри предпочитат да не дават ясен отговор ще останат ли в кабинета след ротацията.

"Не би било редно да давам оценка сам на себе си, но това, което бих могъл да кажа е, че заедно с екипа правил всичко възможно поставените цели и задачи да бъдат изпълнени в срок. Ако получа покана, ще си помисля дали да приема или не", коментира Георги Гвоздейков, министър на транспорта и съобщенията.

"Не се притеснявам от ротацията. В крайна сметка каквото решат политическите партии, аз ще преценя какво ще се случи нататък, ако бъда поканен", каза Тодор Тагарев, министър на отбраната.

Оценката на Николай Денков е, че досега правителството е работило при трудни условия, но е успяло да свърши доста работа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обявиха програмата на българските национални отбори по волейбол в Лигата на нациите
Обявиха програмата на българските национални отбори по волейбол в Лигата на нациите
Мария Габриел: Приоритет за ЕС трябва да бъде подобряване на хуманитарната ситуация в Газа
Мария Габриел: Приоритет за ЕС трябва да бъде подобряване на хуманитарната ситуация в Газа