НОВИНИ

Разговорите между фермерите и властта ще продължат през следващата седмица

Очаква се браншът да предложи конкретни мерки на кабинета

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
17:39, 22.01.2024 (обновена)
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Слушай новината

След близо тричасова среща между представители на земеделските производители с премиера Николай Денков, земеделският министър Кирил Вътев и двама зам. финансови министри стана ясно, че диалогът между фермерите и властта продължава и през следващата седмица. Очаква се браншът да предложи конкретни мерки на кабинета, за да се финансират най-засегнатите сектори от навлизане на евтини украински стоки у нас.

Срещата е по искане на зърнопроизводителите, които миналата седмица заявиха, че искат да бъдат включени в схемата за подпомагане заради войната в Украйна. Ако не бъдат подпомогнати, предстоят фалити в сектора. Заплашиха и с протести. Ето какво каза премиерът Денков след срещата с тях:

"Има три групи проблеми, които трябва да се адресират. Първият е свързан с непосредствените нужди. Необходимостта от ликвидност в съответните стопанства, за да могат да продължат дейността си. Втората група от съвместна работа от задачи съвместни, които имаме е това да се да се подкрепи Министерство на земеделието и храните по отношение на промените в законите, които се чакат от доста време и трябва да се навакса с едно изоставане. И третата група е свързана със задачи, свързани с отстояване на позицията на България на европейско ниво", обобщи министър-председателят.

"Сега ще продължим заедно с представителите на аграрната камара и на зърнопроизводителите и аз съм убеден, че ще стигнем до резултата, който търсим, заяви министърът на земеделието Кирил Вътев.

"Намерихме механизма за работа през следващите няколко дни. Защото тези действия изискват спешност, изискват бърза реакция и се надявам до края на седмицата да сме изчистили сектор по сектор ставките и нуждите, които има всеки един сектор, за да може следващата седмица, когато направим втората среща да излезем от нея надявам ссе с разписано черно на бяло какво ще се случва", каза Илия Проданов - председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Миналата седмица те се оплакаха от ниските изкупни цени на пшеницата, които са около 350 лв. за тон - такава цена не е имало в близките 15 години. Тя винаги е била над 400 - 450 лв. за тон. Смятат, че това е една от последиците на влизането у нас на евтино украински зърно.

"Причините за нашето недоволство са невключването на средства за украинската помощ в бюджет 2024 година. Преди Нова година ние поискахме среща с премиера Денков и с Асен Василев. Като тази среща се отложи във времето, дадохме един аванс, където те трябва да осигурят тези средства. След Нова година към тази помощ поискаха да се включат и зърнопроизводителите. В момента какво настояваме - да имаме адекватно подпомагане, както миналата година, за всички сектори и помощ за сектор "Зърнопроизводство", заяви Костадин Костадинов - председател на Българската аграрна камара.

- Какви са мотивите?

"Мотивите са ниски цени, междуфирмена задлъжнялост - всичко това е породено от войната в Украйна", посочи председателят на Българската аграрна камара.

Снимки: БТА

Сериозното вдигане на напрежението сред земеделските производители, не само у нас, но и в цяла Европа е очакваното ново либерализиране на търговията с украински стоки. Утре в Брюксел се събират земеделските министри от Европа и ще дискутират темата. Протестират фермерите в Германия, в Румъния, Полша и други страни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българският Хачико - пазителят на моста в Търговище
Българският Хачико - пазителят на моста в Търговище
Винисиус: Мога да остана в Реал Мадрид до края на кариерата си, но обещах един ден да се върна във Фламенго
Винисиус: Мога да остана в Реал Мадрид до края на кариерата си, но обещах един ден да се върна във Фламенго