НОВИНИ

Забравени ли бяха 12 ученици от Шумен в студа повече от час?

bnt avatar logo
от БНТ
17:14, 22.01.2024
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Бяха ли забравени 12 ученици от Шумен повече от час в студена януарска вечер? Автобусът, който ги транспортира до местата, където живеят, не дошъл. За това сигнализира майка на деветокласник. Община Шумен започна проверка, но първоначалните данни показват, че курс по този маршрут не е бил предвиден в този ден.

Както всяка вечер след училище 12 деца се отправят към мястото, от където ги взима училищният автобус. След доста време чакане търсят помощ от пазача на паркинга. Той се свързва с шофьори, които обслужват курса.

"Двамата шофьори, които са цитирани в сигнала, че са разговаряли с охранителя, за тях работният ден е бил приключил. Те са били в домовете си", коментира Даниела Савчева, директор на дирекция "Образование, наука и култура" в община Шумен.

Автобусът е трябвало да тръгне в 19.30 ч. към селата Дибич и Ветрище, но се оказва, че във въпросния ден такъв курс не е предвиден и децата продължават да стоят на улицата.

"Резултат няма и те звънят отново, като четирима от Дибич са се прибрали с колите си. Моят син остава, за да бъде съпричастен с децата, няма кой да ги прибере и остават на улицата, тъй като от Ветрище е нямало със сигурност кой да дойде, освен него още три за Дибич, които пътуват. Продължават да чакат, към 8.20 прозвъняват пак, като им казват, че не две коли, а бус ще им изпратят", разказва Соня Маринова, майка на ученик.

Накрая децата са превозени благополучно. Директорът на средното училище "Сава Доброплодни" научава за ситуацията от учениците си.

"Казаха автобусът закъсня, чакахме го, малко постудувахме, малко поговорихме и след това, някой се обадил на някого", обясни Албена Неделчева, директор на СУ "Сава Доброплодни".

От община Шумен, която отговаря за ученическия транспорт, проверяват случая. Разпитани са трима от шофьорите и охранителя, който е бил на смяна, и става ясно, че във въпросния ден се наложило преразпределяне на маршрутите и така този курс бил пропуснат в графика. Затова и не бил направен.

Заместник-кметът Светла Станкова обещава изясняване на неприятния инцидент.

"Не отричам, че е сериозно, че деца са били забравени. Не толерираме подобно поведение и ви уверявам, че ще има взети санкции за това", обещава Светла Станкова, заместник-кмет на община Шумен.

До 7 дни ще бъдат изяснени всички подробности по случая.

Гледайте още от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават проверките на самолети „Боинг“
Продължават проверките на самолети „Боинг“
Цветан Соколов с 11 точки при успех на Динамо Москва в руската Суперлига
Цветан Соколов с 11 точки при успех на Динамо Москва в руската Суперлига