НОВИНИ

Разследват ощетяване на бюджета с 82 млн. лева

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
16:31, 22.01.2024
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Одит на Агенцията за държавна финансова инспекция на договора за новите лични документи е установил нарушения и е образувано досъдебно производство за безстопанственост, съобщиха от Софийската градска прокуратура.

Според доклада на 2 юни тази година, без да са налице основания за това и в нарушение на Закона за обществените поръчки, служебният вътрешен министър Иван Демерджиев е подписал допълнително споразумение, което завишава стойността на поръчката с близо 82 милиона лева.

От МВР са изпратили доклада в прокуратурата, която е извършило проверка и започнала разследване. От прокуратурата уточняват, че няма повдигнати обвинения.

В позиция бившият вътрешен министър Иван Демерджиев подчертава, че изпълнението на поръчката е забавено с близо 5 години заради обжалвания и това е причина за актуализация на разходите. Договорът е сключен преди той да оглави министерството, а изпълнението му е започнало след като той е освободил министерския пост.

"Има образувано досъдебно производство в прокуратурата. Става въпрос за обществена поръчка, която е стартирал 2018 г. Обжалвана е и 2022 г. ВАС потвърждава избора на изпълнител. На 2 юни 2023 г. тази поръчка параметрите са ѝ били завишени от 300 млн. мисля че стават 385 млн. Това е, което може да се направи като коментар. Ние като ново правителство нямахме възможността да я прескартим защото това щеше да доведе до наказателни процедури спрямо страната ни. С какви мотиви е завишена не мога да ви кажа, индексация", коментира Кирил Ценкин, зам.-министър на МВР.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът разреши да се издаде европейска заповед за арест на Цветан Василев
Съдът разреши да се издаде европейска заповед за арест на Цветан Василев
Левски обяви трансфера на Карлос Охене
Левски обяви трансфера на Карлос Охене