НОВИНИ

САЩ с първи жертви на операцията срещу хутите в Червено море

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:31, 22.01.2024
Чете се за: 04:15 мин.
По света
Снимка: Архив/БТА
Слушай новината

Съединените щати с първи жертви на операцията срещу хутите в Червено море. Двама морски пехотинци, които са в неизвестност след операция за конфискувани на ирански оръжия, предназначени за хутите в Йемен, вероятно са загинали, съобщиха от Пентагона.

Инцидентът е станал на 11 януари. Тогава командосите провеждат операция на борда на кораб край бреговете на Сомалия. Според първоначалните оценки, конфискуваните оръжия са използвани от хутите за атаки срещу кораби в Червено море.

Расте недоволството срещу израелския премиер Бенямин Нетаняху, след като вчера той обяви, че е отхвърлил предложенията на Хамас за освобождаването на заложници. Група роднини на пленниците нахлуха днес по време на заседание на комисия в израелския парламент, снощи имаше и протести пред премиерската резиденция. За да овладее ситуацията днес Нетаняху излезе с нова изявление, в което твърди, че няма солидно предложение от страна на Хамас за освобождаване на заложниците.

Група от около 20 роднини на заложниците нахлуха в Кнесета - знак за растящото недоволство след 4 месеца на война между Израел и Хамас. Една от жените държеше снимка с тримата ѝ пленени близки и крещеше в несвяст, че иска поне един от тях да се върне.

"Вчера премиерът излиза и казва, че няма да има сделка? На чий гръб няма да има сделка? Какво право има той да не преговаря за сделка!? Питам ви, ако това бяха вашите деца какво щяхте да направите?", сподели мъж.

Председателят на комисията - Моше Гафни - член на ултраортодоксална еврейска партия, част от коалицията на Нетаняху, спря заседанието и се опита да успокои хората.

"Разбирам болката ви. Аз съм част от вас и ви казвам, че правим всичко възможно, за да върнем у дома децата, братята ни и жените", каза Моше Гафни, председател на финансовата комисия към Кнесета.

Семействата на заложниците се събраха снощи на протест пред резиденцията на Нетаняху. Поводът за недоволството е изявление, че е отхвърлил предложение за освобождаване на заложниците.

"Нека бъда ясен - изцяло отхвърлям чудовищните условия на "Хамас" за капитулация. В замяната на заложниците, те предлагат край на войната, оттегляне на нашите сили от Газа, освобождаване на убийци и изнасилвачи и да бъдат оставени на мира. АКО се съгласим на това - нашите войници ще са загинали напразно. Ако се съгласим няма да можем да гарантираме сигурността на нашите граждани. Не съм готов да приема такъв смъртоносен удар по сигурността на Израел - за това няма да се съгласим с тези условия", обясни Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел.

132-ма заложници остават в плен на Хамас, 27 от тях са убити при сражения. Преговорите за освобождаването им се провеждат на фона на закани от страна на Израел за пълно унищожение на Хамас и ултиматуми от страна на палестинските бойци за пълно изтегляне на израелската армия и освобождаване на всички палестински затворници.

Напрежението в Израел е на фона на тежки бомбардировки в южната част на ивицата Газа. А палестинският премиер Мохамад Щайе призова светът да не взема под внимание позицията на Бенямин Нетаняху срещу решение на близкоизточния конфликт с две държави.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Винисиус: Мога да остана в Реал Мадрид до края на кариерата си, но обещах един ден да се върна във Фламенго
Винисиус: Мога да остана в Реал Мадрид до края на кариерата си, но обещах един ден да се върна във Фламенго
Продължават проверките на самолети „Боинг“
Продължават проверките на самолети „Боинг“