НОВИНИ

Кой е съветникът на папа Франциск по въпросите за изкуствения интелект?

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:56, 22.01.2024
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

Облечен с расо на Бенедиктинския орден, с познания по инженерство и докторат по морално богословие, наречен "Киборгът: тяло и телесност в постчовешката епоха", преподавател по етика и етика на технологиите - това е човекът, който представя изкуствения интелект на папа Франциск. 50-годишният отец Паоло Бенанти е единственият италианец сред 38-те членове на специалния консултативен орган на ООН по въпросите на изкуствения интелект, създаден миналата година.

"Няма неутрална технология. Всяка може да се превърне в оръжие", казва отец Паоло Бенанти, експерт по въпросите на изкуствения интелект.

"От времената преди 60 000 години, когато за първи път сме вдигнали тояга, тя е можела да бъде инструмент, но и оръжие. Никой не може никога да гарантира, че изкуственият интелект няма да бъде оръжие. Но можем да създадем добри правила, така че да бъде полезен инструмент", обясни експертът.

Миналата седмица той оглави комисията, която съветва италианското правителство по същите въпроси.

"За да ръководиш тази комисия, се изискват разнородни познания. Етиката определено има важна роля. И тя е да задаваш въпроси, вместо да даваш отговори, така че тези инструменти да могат да служат на целите, на които ние им задаваме", уточни отец Паоло Бенанти.

Папа Франциск разчита на отец Бенанти за своята информираност и позиция относно технологията, за която човечеството търси правилния подход. Светият отец лично изпита ефекта от технологията дийпфейк, която създава образи с помощта на изкуствен интелект - като този на папата с лъскаво зимно яке, разпространен миналата година, който въпреки несъвършенствата си, успя да заблуди някои потребители.

Наскоро папа Франциск отправи призив за международен договор, който да гарантира, че изкуствен интелект ще бъде разработван и използван по етични стандарти, защото при отсъствие на състрадание, милост, морал и способност да простиш, рисковете от технологията биха били твърде големи. А въпросите за морала на машините трябва да получат отговор от хората и сред избраните да зададат ценностите, които да ни пазят, един богослов като отец Паоло Бенанти има повече от заслужено място.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев отчете втората година на втория си мандат
Радев отчете втората година на втория си мандат
Парвизджон Умарбаев се разписа за Таджикистан и помогна на тима да се класира за осминафиналите за Купата на Азия
Парвизджон Умарбаев се разписа за Таджикистан и помогна на тима да се класира за осминафиналите за Купата на Азия