НОВИНИ

ЕС призовава Израел за решение с "две държави"

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
21:00, 22.01.2024
Чете се за: 05:15 мин.
По света
Слушай новината

За ЕС единственият начин за разрешаване на израелско-палестинския конфликт е принципът за "двете държави". Позицията на ЕС обсъдиха днес в Брюксел външните министри от общността.

В разговорите участваха и колегите им от Израел и Палестина, както и първите дипломати на Йордания, Египет, Саудитска Арабия. Израел отхвърля идеята за съвместно съществуване на израелска и палестинска държава и очаква подкрепа от страна на Европа за действията си срещу терористичната организация Хамас.

За първи път след терористичната атака на Хамас срещу Израел в Брюксел отиват израелският и палестинският дипломати. Европейските държави са доста разделени в мненията си по отношение на това, което се случва Газа, най-вече относно хуманитарната ситуация. Някои от европейските държави искат санкции срещу Израел. Европа обаче е единна по отношение на това какво може да бъде дълготрайното решение на конфликта и то е - "две държави".

Израелският и палестинският външни министри дойдоха в Брюксел и разговаряха с европейските си колеги, но не едновременно, а поотделно. Европейските министри са единни за реализиране на идеята за "двете държави" - мирно съвместно съществуване в региона на израелска и палестинска държава.

"Решението за "две държави" е решението, което всички ние ясно подчертаваме, че е единственото, което може да доведе до стабилизация, до мир, до нещо по-дългосрочно в тази част на света. Въпросът е как и откъде и по-какъв начин това да се случи. Аз тук продължавам да вярвам, че регионалните партньори трябва да имат водеща роля", заяви Мария Габриел - вицепремиер и министър на външните работи.

Израел не приема предложението за двете държави. Страната очаква от Европа пълна подкрепа за неутрализирането на терористичната групировка Хамас.

"Дойдох тук, да се видя с моите колеги - външните министри от ЕС и да обсъдя с тях два важни въпроса. На първо място - връщането на нашите заложници, включително това бебе - Фирби Бас и тази млада жена, която можете да видите на тази снимка. Много е спешно и много важно да ги върнем бързо у дома. Второто нещо е подкрепа за унищожаването на терористичната организация Хамас, която брутално нападна Израел", обясни Израел Кац - министър на външните работи на Израел.

Според палестинския външен министър ситуацията в Газа е "извън контрол".

Снимки: БТА

"Очаквам от ЕС да осъди изявлението, направено от Нетаняху за отказа от решението за двете държави. Очаквам от ЕС да започне да разглежда санкции срещу Нетаняху и другите, които разрушават шансовете за решението за двете държави и за мир в Близкия изток. ЕС трябва да покаже колективната отговорност, лидерство и кураж и да заеме правилната позиция. Всичко останало би било демонстрация на двойни стандарти", Риад Ал-Малки - министър на външните работи на Палестина.

Българският външен министър коментира и готвената от ЕС мисия за неутрализиране на хутите в Червено море, които нападат кораби и взимат за заложници моряци, включително българи, в знак за солидарност в палестинците в Газа.

"Мисля, че за всички е важно - едно я връзката за ситуацията в Близкия изток. Аз също го казах - не бива да позволяваме на радикални групировки да използват тази ситуация в Близкия изток, за да увеличават дестабилизиращите действия. Защото тези дестабилизиращи действия са свързани с човешки животи. Разбира се, че мен като министър на външните работи и вицепремиер на България най-силно ме вълнува българските, които са на корабите, защото не е един да се върнат живи и здрави в България. Затова смятам, че днес колегите е много важно да знаят, че преди да се вземат решения за каквито и да е операции, трябва първо да се мисли за безопасността и живота на хората, които могат да се окажат в опасност или които вече очакват да бъде намерение решение на ситуацията, в която са", коментира Габриел.

Габриел отново изрази подкрепата на България за Израел и правото на страната да се защитава. Според хуманитарната криза в Газа трябва да е приоритет за ЕС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ ще излъчи световното първенство по плувни спортове в Доха
БНТ ще излъчи световното първенство по плувни спортове в Доха
Венцислав Симеонов е новият треньор на волейболния Хебър
Венцислав Симеонов е новият треньор на волейболния Хебър