НОВИНИ

Спорт и балансирана диета - коя е златната среда при борбата с излишните килограми?

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:51, 04.03.2024
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Един от основните начини за борба със затлъстяването е промяна на режима на хранене. Според специалистите основната причина за затлъстяването е неправилно и небалсирано хранене с вредни храни.

От телевизията и интернет ни засипват с перфектни тела, здравословни режими, програми за трениране, хапчета и козметика за вталяване, пластична хирургия. Предлаганите съвети варират от фастинг, през суровоядство и веганство, до високомазнинни диети, плодови диети. А помните ли онази неприятна диета със зелевата супа?

Всичко това има една единствена цел - отслабване. Който и вариант да изберете обаче това не е гаранция, а здравословно и пълноценно хранене.

"Между веганството и здравословното хранене не винаги има знак на равенство. Това е така, защото можеш да бъдеш веган, хранейки се с пържени картофи и безалкохолни напитки. Начинът, по който аз се храня, е цялостни растителни храни, храната трябва да е максимално в естествения си вид", каза Лилия Горанова, инструктор по йога, веган.

Лили е избрала да бъде веган, защото е преценила, че за нея това е най-подходящият начин на хранене. Това не означава, че няма и други здравословни начини. Храната трябва да те кара да се чувтсваш добре, приятел , а не враг.

"Това да бъдеш слаб и физически в добра форма е просто като бонус към всичко онова, което получаваш от балансираното хранене и осъзнатото хранене. Буквално храната, която хапваме днес изгражда някой орган, някоя клетчица", коментира Лилия Горанова.

Застоелият начин на живот и липсата на движение също са фактор за увеличаващият се брой на хора с наднормено тегло.

Според 76-годишния Георги Донков в България трябва да се върне казармата поне за 6 месеца.

"След двегодишна казарма те ставаха железни по отношение на физкултурата. Волеви, здрави хора със здрава психика и оттам си има тези войнски навици. Навърших 76 години и ще идвам леко да спортувам".

Тренировките в залата помагат на Георги да поддържа метаболизма си бърз, все пак и той внимава с какво се храни и не прекалява с нищо.

"И ако един спортист с повече мускулна маса изяжда 1 килограм месо на ден, това няма да е проблем за него и вредно, но нормален човек, който е по-слаб и няма мускулна маса, той няма нужда от толкова месо и за него ще е вредно", обясни Радо Вълчев, шампион по културизъм, собственик на фитнес.

Никога не е късно човек да започне да се храни по-добре и да промени навиците си. За да не се налага да ги променяме обаче, е хубаво да учим децата си на отношение към пълноценната храна от малки.

"Когато са малки децата, обичам да им казвам: Яж месо, за да имаш хубави мускули, яж кисело мляко, за да са ти здрави костите, яж плодове, за да си здрав!", каза Радо Вълчев.

И последно, но не по важност - колкото и добре да се храните, ако не пиете достатъчно вода, отново изпадате от графата "здравословен живот".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Роялът, на който Панчо Владигеров създава "Рапсодия Вардар", вече е у нас
Роялът, на който Панчо Владигеров създава "Рапсодия Вардар", вече е у нас
Любослав Пенев недоволства от съдиите: Линиите не са прави, няма засада
Любослав Пенев недоволства от съдиите: Линиите не са прави, няма засада