НОВИНИ

Шолц категоричен: Германия няма да изпраща ракети "Таурус" на Украйна

Берлин разследва как е изтекъл секретният разговор между военни

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
21:30, 04.03.2024
Чете се за: 05:42 мин.
По света
Слушай новината

Напрежение по оста Москва-Берлин след изтеклия в петък в руски медии запис. В него германски военни обсъждат изпращането на ракети "Таурус" в Украйна.

Руските власти са на мнение, че се търси подкрепа сред западното общество за включване на НАТО във войната. Германия признава автентичността на записа, но определя разпространяването му като част от руската информационна война. Германският посланик в Москва беше привикан в руското външно министерство.

38 минути - толкова продължава аудиозаписът на разговор между офицери от германските военновъздушни сили. Сред темите на разговора - дали германските крилати ракети "Таурус" имат необходимите характеристики, за да разрушат Кримския мост. И дали Украйна може да осъществи удара без намесата на германските ВВС. От записа става ясно още, че германските депутати са против предоставянето на подобни ракети на Киев.

Датата на разговора не се съобщава, но Берлин потвърди автентичността му, след като в петък шефката на руската държавна телевизия "Russia Today" го публикува онлайн. Смята се, че в него участват офицери, подготвяли доклад за военния министър Писториус. Не използват криптирана мрежа - включват се от мобилните си телефони в платформата "Уебекс", а основната връзка е от телефон в Бундесвера.

Според германския военен министър течът на данни е опит на Владимир Путин да дестабилизира Германия. Записът е публикуван във внимателно подбран момент - ден след погребението на опозиционера Алексей Навални и преди почивните дни.

"Очевидно става дума за много повече от теч на данни и публикуване на запис. Това е част от информационната война на Путин. Това е хибридна атака, която цели да сее дезинформация и разделение", каза Борис Писториус, министър на отбраната на Германия.

Въпреки многократните призиви на Киев към Берлин да предостави крилати ракети "Таурус", канцлерът Олаф Шолц и днес отхвърли възможността страната му да изпълни украинското искане. Германия отказва да предостави ракетите с далечен обсег, с аргумент, че това може да доведе до ескалация на конфликта. Радиусът на "Таурус" е 500 км. Франция и Великобритания вече дадоха на украинската армия ракети Scalp и Storm Shadow, които обаче имат радиус от 250 км.

"Не можете да доставите оръжейна система с много голям обсег и да не си помислите какъв да е контролът над нея. Ако искате да ги контролирате и това е възможно единствено с участието на германски войници, то това не подлежи на обсъждане", заявява Олаф Шолц.

Канцлерът допълни, че е започнало вътрешно разследване как и защо разговорът на военните е изтекъл. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков беше скептичен относно възможността Москва да научи какво е установила германската проверка.

"Остава да разберем дали Бундесверът действа на своя глава, да се запитаме дали той може да бъде контролиран и дали г-н Шолц владее ситуацията. Или пък може би това е част от германската държавна политика. И двата случая нещата изглеждат много зле. И в двата случая става дума за директна намеса на страните от т.нар. "колективен Запад" в конфликта в Украйна", коментира Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Плановете на германските военни не са изненада за никого, смята руският външен министър Сергей Лавров. Според него Западът опитва да внуши, че Русия има намерение да атакува и друга държава, ако успее да спечели войната в Украйна.

"Вероятно търсят начин да настроят обществото в отделните натовски държави в подкрепа на идеята за изпращане на техни войски. Американският военен министър Лойд Остин го каза ясно - ако Украйна загуби, НАТО ще бъде принудено да действа срещу Русия. С тези думи той потвърди това, за което в Европа намекват деликатно", каза Лавров.

Скандалът с аудиозаписа идва дни, след като изказване на френския президент Макрон, че "не е изключено в даден момент войски на НАТО да бъдат изпратени в Украйна". Думите му предизвикаха вълна от реакции, от Кремъл казаха, че биха тълкували това като война между Запада и Русия. Лидерите на страните от НАТО и генералният секретар Йенс Столтенберг бяха категорични, че няма да изпращат свои войски в Украйна.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Върховният съд на САЩ отмени решението на Колорадо да не допуска Тръмп до изборите
Върховният съд на САЩ отмени решението на Колорадо да не допуска Тръмп до изборите
Почина треньорът, при когото Гулит, Ван Бастен и Рийкард дебютираха в националния отбор на Нидерландия
Почина треньорът, при когото Гулит, Ван Бастен и Рийкард дебютираха в националния отбор на Нидерландия