НОВИНИ

Азербайджан открива нова страница с провеждащите се предсрочни президентски избори

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
17:23, 07.02.2024
Чете се за: 02:37 мин.
По света
азербайджан открива нова страница провеждащите предсрочни президентски избори
Слушай новината

В Азербайджан днес се провеждат предсрочни президентски избори. Това са вторите предсрочни президентски избори в историята на каспийската държава.

Повече от 6 милиона и 500 хиляди азербайджански граждани гласуват днес на президентски избори. Те избират между 7 кандидати, но най-вероятен победител на се очертава да бъде настоящия държавен глава на страната Илхан Алиев.

Това са първите избори в страната на територията ѝ, включително и в региона Карабах. За вота в страната пристигнаха международни наблюдатели и чуждестранни журналисти, които наблюдават изборния процес.

Много от избирателите, с които екип на БНТ се срещна в Баку споделиха очакванията си, че се надяват Алиев да бъде преизбран.

До 17 часа местно време пред избирателните урни в Азербайджан бяха гласували почти 4 милиона и 590 хиляди граждани от имащите право на глас 6 500 000, което е 70% от записаните в избирателните списъци.

Според редица местни политически наблюдатели след възстановяването на териториалната цялост на Азербайджан и връщането на Карабах в състава на страната, това ще даде възможност Баку да отвори нова страница в своето икономическо и социално развитие и да се посвети на укрепването на страната си през следващите години.

Предстои подписването на мирен договор между Азербайджан и Армения, който трябва да урегулира регионалните процеси в южен Кавказ и да донесе дълготрайна стабилност.

Изборите в Азербайджан се провеждат на фона напрежението не само в Южен Кавказ, но и на руската инвазия в Украйна, както и обтегнатите отношения между Запада и Иран, което дава своето отражение върху процесите в Каспийския регион.

ЕС обяви Азербайджан за стратегически партньор в сферата на енергетиката и снабдяването му с газ след започването на руската война в Украйна. България заема стратегическо място в тази област, защото през газовия интерконектор между Гърция и България Балканите и Централна Европа се снабдяват с газ. Наскоро през България и Сърбия започна да получава газ в опит да диверсифицира доставките на газ от Русия и да намали зависимостта си от нея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Славия завърши наравно с руския Спартак Кострома в Турция
Славия завърши наравно с руския Спартак Кострома в Турция
Доброволци почистиха плаж в Несебър от стотици изхвърлени стари гуми
Доброволци почистиха плаж в Несебър от стотици изхвърлени стари гуми