НОВИНИ

"Списъкът" на паралелната държава: Кой е в кръга на Нотариуса?

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
18:35, 16.02.2024
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Слушай новината

В списъка от кръга на Мартин Божанов Нотариуса - няма политици. В ефира на БНТ Никола Минчев, председател на временната комисия, разкри част от имената в него. По-късно в парламента беше разпространен файл от 4 страници озаглавен ''Доклад относно дейността и обвързаностите на Мартин ''Нотариуса'' - без да е ясно кой го е изготвил. А председателят на Съюза на съдиите коментира, че списъкът може лесно да се манипулира.

В "Денят започва" Никола Минчев посочи две от имената от кръга на влияние на Мартин Божанов - Нотариуса.

"Вътре мога да кажа присъства името на Емил Писков, който е бивш служител на ГДБОП, беше споменато неговото име вчера от АКФ. Присъства и съдята Андон Миталов, който е първият българин наказан по Магнитски", каза Никола Минчев, председател на временната комисия за М. Божанов.

Потърсихме и двамата споменати от Минчев. Писков отклони поканата ни за интервю с мотив, че ще говори, ако бъде поканен на изслушване във временната комисия. Андон Миталов не отговори на обажданията ни. Името на бившия съдия от Специализирания наказателен съд нашумя преди 4 години, когато стана първият български гражданин, на когото беше наложена забрана за влизане в Съединените щати заради корупция.

"Правосъдната система, трябва да разплете казуса, тя се оказва, че е заплетена вътре в нея това означава че системата трябва да се саморазследва, след това трябва и да се самонакаже. Именно това прави този казус доста сложен", посочи Никола Минчев, председател на временната комисия "Божанов".

БНТ разполага с анонимен доклад относно дейността и обвързаностите на Мартин ''Нотариуса'', който беше разпратен на журналисти. Автентичността му не беше потвърдена. В 4 страници са посочени над 20 имена на прокурори, съдии, следователи. Заради случая "нотариуса" от Има такъв народ поискаха да бъдат изслушани в комисията Асен Василев и Румен Спецов, настоящия и предходния министър на вътрешните работи.Главните прокурори и всички ръководители на служби от 2020 година насам.

"Ние трябва да добием представа за мрежата и пипалата на този октопод, който определено правосъдната ни система е впримчена", заяви Гроздан Караджов, Има такъв народ.

Бившият главен прокурор Иван Гешев, заяви, че няма да отиде на изслушване във временната комисия.

Отрече да познава Нотариуса и да е ходил в клуба, станал известен като " Съдебни съмишленици". Допълни, че няма да отиде на изслушване във временната комисия.

"Не го познавам, мисля, че бях ясен, казах че той е треторазряден измамник и затова направиха комисия, за да могат да си правят политически фойерверки, а не направиха комисия за Петьо Петров, за Алексей Петров, за убийството на Къро", каза Иван Гешев, бивш главен прокурор.

Гешев в Председателя на Съюза на съдиите заяви, че пускането на конкретни имена в публичното пространство може да бъде и бухалка и пералния за конкретните личности.

"Много е възможно в един такъв списък да се включат магистрати, които нямат нищо общо със случая. Да бъдат изнудвани? Не да бъдат изнудвани, но по пътя на тяхната защита да се каже - ами този списък не е автентичен. По този начин да бъдат изпрани и други, които имат причасност по случая", отбеляза Татяна Жилова, председател на Съюза на съдиите.

Така, 17 дни след убийството на Мартин Божанов - въпросите кой го е убил, защо и какъв е размерът на паралелната държава остават без отговор.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йосиф Миладинов пред БНТ: Утре вечер мисля, че мога да сляза под 51.72 секунди (ВИДЕО)
Йосиф Миладинов пред БНТ: Утре вечер мисля, че мога да сляза под 51.72 секунди (ВИДЕО)
Бдение пред посолството на Русия в памет на Навални (ГАЛЕРИЯ)
Бдение пред посолството на Русия в памет на Навални (ГАЛЕРИЯ)