НОВИНИ

Кой е критикът на Кремъл Алексей Навални?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:55, 16.02.2024
Чете се за: 06:00 мин.
По света
Слушай новината

Най-яркият критик на Кремъл, човекът, когото Владимир Путин изпрати отвъд полярния кръг, активист, чийто Фонд за борба с корупцията с разследванията си громеше властимащите на всички нива. Човекът, който увличаше стотици хиляди с идеите си, и който вярваше, че Русия може и ще бъде свободна. Кой е Алексей Навални?

Алексей Навални, дата 17.01.2021 година:

"Аз не се страхувам. Отивам към паспортен контрол абсолютно спокойно. Ще мина през него и ще се прибера вкъщи, защото аз знам, че съм прав. Знам, че всички дела срещу мен са измислени. Не само истината е на моя страна, но и съдът. Затова от нищо не се страхувам и ви призовавам и вие да не се страхувате. Благодаря!"

17 януари 2021 година. Първите думи на Алексей Навални след завръщането му от Германия. Той спази обещанието си и се завърна в Москва, след като повече от пет месеца се възстановяваше след предполагаемо отравяне с невро-паралитично вещество. Според Навални зад покушението стои президентът Владимир Путин. Кремъл отрича. Западни лаборатории откриха следи от вещество от семейството на Новичок в кръвта на Навални. В Москва подобни данни не бяха открити. Очаквано - Алексей беше задържан още на летището... Оттогава, след серия нови обвинения, Навални излежава присъди, които възлизат на близо 30 години. Обвинен в екстремизъм, той отрича.

Алексей Навални:

"От какво се страхува тази бункерна жаба, която седи на тръба, от какво най-много се страхуват тези бункерни крадци? Вие отлично знаете - хората да излязат на улицата. Това е онова нещо, онзи политически фактор, който не може да се игнорира, това е същността на политиката. Така че, не се страхувайте - излизайте на улицата. Излизайте - НЕ заради мен, а заради СЕБЕ си и бъдещето си!"

Опозиционер, адвокат, активист, най-яркият критик на Кремъл и Владимир Путин. Роден в малко градче в Московска област, завършва право, а след това и финансовата академия към правителството на Русия с профил "Ценни книжа и борсово дело".

Политическата му кариера започва през 2000 г. в партията "Яблоко". Между 2011 и 2013 година се включва активно в протестните действия след парламентарните избори през 2011 г. Още тогава нарича "Единна Русия" "партията на крадците и мошениците". Участва в изборите за кмет на Москва и става втори. През 2018 г. основава партията "Русия на бъдещето", на която през 2019 г. Министерството на правосъдието отказва регистрация.

Отказана му е регистрация и за участие в президентските избори. Той е основател на организацията с нестопанска цел Фонд за борба с корупцията, който е обявен за екстремистка организация и е ликвидиран в Русия. Фондът продължава да съществува. А Навални продължава да работи - след опита за убийство и зад решетките. Заклеймява войната на Путин в Украйна. Непрекъснато приканва сънародниците си за действие. И се явява в съда, дори по няколко пъти на седмица, макар и онлайн, настоява за елементарни условия в затвора - като време за хранене, за общуване с адвокат, за зъболекар.

През голяма част от престоя му в затвора обаче, го държат в единична килия, подобна на карцер, отказват му достъп до лекар, не предават лекарствата от семействата му. В края на декември миналата година беше преместен отвъд полярния кръг. В затвора "ИК-3", в Харп - на около 2800 км от Москва. Но дори оттам продължи да призовава руснаците за действие. И в началото на този месец ги призова да се включват в акцията "По обед срещу Путин". Покани всички, които не са доволни от Путин да се явят пред избирателните секции в деня на президентските избори - 17 март, точно в 12.

Има две деца - момиче и момче. А съпругата му Юлия, е неотлъчно до него. Макар и не физически. Последният му пост в Инстаграм.

Алексей Навални, последен пост в Инстаграм:
"Мъниче, при нас всичко е като в песен - между нас има градове, насочващи светлини по пистите на летищата, сини снежни бури и хиляди километри. Но аз усещам, че ти си до мен всяка секунда и те обичам все по-силно".

А това са кадри от филма Навални, който взе Оскар за документалистика, в който участва и българският разследващ журналист - Христо Грозев.

Алексей Навални в "Туитър":
Имам да ви кажа нещо очевидно - не се предавайте. Не може, не бива да се предавате. Ако това се случи - значи ние в този момент, сме невероятно силни - след като са решили да ме убият.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са версиите за смъртта на Навални?
Какви са версиите за смъртта на Навални?
Съпругата на Навални: Ще бъде потърсена лична отговорност на Путин и целия му антураж
Съпругата на Навални: Ще бъде потърсена лична отговорност на Путин и целия му антураж