НОВИНИ

Световните лидери за смъртта на Навални

bnt avatar logo
от БНТ
14:22, 16.02.2024 (обновена)
7193
Чете се за: 07:52 мин.
По света
Слушай новината

Вълна от реакции последва съобщението на руските власти, че Алексей Навални е мъртъв.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че:

"Очевидно Навални е убит от Путин, както хиляди други, които са били измъчвани от този човек. На Путин му е все едно кой ще умре, стига той запази позицията си. И затова той трябва да загуби всичко и да носи отговорност за това, което е направил".

Американският президент Джо Байдън предупреди за унищожителни последствия за Русия след смъртта на Навални в затвора.

Камала Харис, вицепрезидент на САЩ:

“Молитвите ми са със семейството му, включително съпругата му Юлия, която днес е с нас. И ако бъде потвърдено, това ще бъде допълнителен знак за бруталността на Путин. Каквато и история да разкажат, нека бъдем ясни - Русия е отговорна."

Британският външен министър Дейвид Камерън също посочи Путин за отговорен за смъртта на Навални.

“Русия на Путин го хвърли в затвора, скалъпи обвинения срещу него, отрови го, изпрати го в полярната наказателна колония и сега той трагично загина. И трябва да държим Путин отговорен за това. И никой не трябва да се съмнява в ужасния характер на режима на Путин в Русия след това, което се случи”.

Урсула фон дер Лайен- председател на ЕК

“Новината за смъртта на Алексей Навални е ужасна. Но също така показва, че Путин се страхува най-много от всичко от несъгласието на собствения си народ. Путин и неговите приятели се страхуват най-много от хората, които се изправят, които говорят, които се борят за свобода и срещу корупцията, както го направи Алексей Навални. Светът загуби борец за свобода в лицето на Алексей Навални. Но ние ще помним името му. И в негово име ние ще отстояваме демокрацията и нашите ценности".

Полският премиер Доналд Туск написа в социалните мрежи:

“Алексей, никога няма да те забравим. И никога няма да им простим”.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен също заяви, че е "очевидно, че Русия е отговорна за смъртта на Навални".

"На първо място, ако тези съобщения са верни, то ние сме съпричастни със съпругата и семейството му в тяхната скръб", каза Блинкън в Мюнхен.

"Извън това, смъртта му в руски затвор и фиксацията и страхът от един човек ясно показват слабостта и прогнилостта в сърцето на системата, която Путин е изградил. Русия е отговорна за това."

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа:

"Алексей Навални се бори за ценностите на свободата и демокрацията. Заради идеалите си той направи най-голямата саможертва. Европейският съюз търси отговорност от руския режим, като отговорен за трагичната му смърт. Изказвам най-дълбоките си съболезнования на семейството му. И на тези, които се борят за демокрация по света в най-мрачните условия. Бойците умират. Борбата за свобода никога не свършва", каза Шарл Мишел.

Олаф Шолц, канцлер на Германия:

"Това е ужасно нещо и е знак за това как се е променила Русия. След надежда за развитие в посока към демокрация, което за съжаление се случи преди много време, сега в страната вече няма демокрация", заяви канцлерът на Германия.

“Навални плати с живота си за смелостта си. Вече знаем що за режим е това - режим, в който тези, които критикуват и се застъпват за демокрацията, трябва да се страхуват за живота си”.

"Навални заплати с живота си за критиките си срещу руската система на репресии, написа френският министър на външните работи Стефан Сежурне.

"Смъртта му в наказателната колония ни напомня за реалността на режима на Владимир Путин".

Латвийският президент Едгар Ринкевич обяви:

"Навални беше брутално убит от Кремъл и това показва истинската природа на настоящия руски режим".

"Москва носи тежка отговорност за смъртта на руския опозиционен лидер, написа и норвежкият външен министър.

Нобеловият лауреат за мир Дмитрий Муратов заяви пред Ройтерс, че смъртта на Навални е "убийство" и смята, че условията в затвора са довели до това.

Йенс Столтенберг - генералният секретар на НАТО:

"Очакваме от Русия да установи всички факти около смъртта на Алексей Навални и да отговори на редица сериозни въпроси", каза Йенс Столтенберг - генералният секретар на НАТО в Мюнхен, където се провежда Мюнхенската конференция по сигурността.

Според него Алексей Навални в продължение на много години е силен глас в подкрепа на демокрацията и съюзниците от НАТО винаги са призовавали за неговото освобождаване. Столтенберг коментира, че Русия става все по-авторитарна държава, която заглушава гласовете на опозицията чрез насилие.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола коментира от Полша, където се намира на посещение:

“Светът загуби боец, чиято смелост ще се помни от поколенията. Ужасена съм от смъртта на лауреата на наградата "Сахаров" Алексей Навални. Русия отне свободата и живота му, но не и достойнството му. Борбата му за демокрация продължава. Мислите ни са при съпругата и децата му”, каза Мецола.

„Това е инфаркт за демокрацията в Русия“, написа в социалната мрежа Екс президентът на Словения Пирц Мусар, като изрази съболезнованията си към семейството на починалия политик.

Екип на БНТ: Теодора Гатева, Тоня Димитрова, Десислава Апостолова, Мартин Гицов, Милен Атанасов

Вижте още в прякото включване на Десислава Апостолова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рамазан Рамазанов е полуфиналист на европейското по борба
Рамазан Рамазанов е полуфиналист на европейското по борба
Александър Томаш: Обстоятелствата ни принудиха да отстъпим крачка назад, но продължаваме да следваме нашата мечта
Александър Томаш: Обстоятелствата ни принудиха да отстъпим крачка назад, но продължаваме да следваме нашата мечта