НОВИНИ

България е изключителен партньор за САЩ, каза държавният секретар на САЩ Блинкен

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
16:54, 16.02.2024
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Слушай новината

"България е изключителен партньор за САЩ, за Европа. Виждаме, че това се проявява всеки ден по най-различни начини", това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, с когото се срещнаха днес в Мюнхен премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.

На срещата присъстваха също министрите на финансите и отбраната Асен Василев и Тодор Тагарев. В хода на разговора, продължил по-дълго от предвиденото, беше поставен акцент върху сътрудничеството на България и САЩ в сферите на отбраната и ядрената енергетика.

Отбелязан беше процесът на модернизация на българските въоръжени сили с оглед на закупената нова техника – машините „Страйкър“ и изтребителите F16 Block 70.

"Продължаваме да задълбочаваме интеграцията между България, Еврсрещопейския съюз и НАТО", отбеляза Антъни Блинкен.

Държавният секретар на САЩ специално благодари за помощта, която България оказва на Украйна, демонстрирайки по този начин лидерство, което е важно за сигурността и стабилността в целия Черноморски регион.

"България е ключова страна в усилията за защита на Черноморския регион, Източния фланг на НАТО, заяви от своя страна министър-председателят акад. Николай Денков.

В началото на разговора с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен премиерът изтъкна, че настоящите проблеми могат да бъдат използвани като възможности за развитие на региона и за позиционирането на България и на НАТО по начин, който ще осигури стабилност.

"Ние сме много ангажирани и затова сме тук с Мария Габриел - за да работим заедно там, където България принадлежи – в структурите на Европа и на НАТО, като надежден партньор", заяви акад. Денков.

Министър-председателят специално благодари за подкрепата на САЩ, когато Русия спря газовите доставки за България.

"Бяхте там, за да ни помогнете и можем да разчитаме един на друг и в бъдеще", добави акад. Денков.

Борбата срещу дезинформацията също беше във фокуса на разговора, като бяха обсъдени възможностите за допълнителна координация на усилията в тази посока.

Премиерът акад. Денков акцентира още върху развитието на коридора Юг – Север, от гръцките пристанища, през България към Румъния, Украйна, Молдова.

"Това са задачи, които от една страна изискват сериозни инвестиции, от друга са много важни както за икономическото, така и за отбранителното развитие на региона", категоричен беше министър-председателят.

По време на срещата беше обсъдена и темата за борбата с трафика на хора и на стоки с двойна употреба. След срещата министър-председателят акад. Николай Денков коментира пред медии световната новина за смъртта на руския опозиционер Алексей Навални.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Томова започна с успех в квалификациите в Дубай
Виктория Томова започна с успех в квалификациите в Дубай
Франческо Кадеду: Щастлив съм, че винаги получавам от играчите това, което искам
Франческо Кадеду: Щастлив съм, че винаги получавам от играчите това, което искам