НОВИНИ

Реакциите на политическите лидери у нас след съобщението за смъртта на Навални

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
14:32, 16.02.2024
Чете се за: 04:57 мин.
У нас
Слушай новината

Руският опозиционен лидер Алексей Навални почина в затвора. Не закъсняха и реакциите у нас след съобщението за смъртта на най-големия критик на Кремъл.

Борисов за смъртта на Навални: Това е убийство срещу демокрацията

"Навални е мъртъв?! Не - Навални е убит! Режимът го уби! Това е убийство срещу демокрацията. Необходим е силен натиск върху Кремъл и повече помощ за Украйна", написа в профила си във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Кирил Петков: Навални спечели! Путин ще загуби!

"Путин не разбира, че убивайки Навални, не убива духа на свободата, прави го по-силен и непобедим, защото сега Навални стана символ на сила, на надежда, на свобода, който не може да бъде окован в затвора, не може да бъде скрит от хората, който не може да бъде убит отново. Навални спечели! Путин ще загуби!" . Това написа съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков.

ПП "Продължаваме Промяната" осъди събитията около смъртта на руския опозиционен политик Алексей Навални, античовешките мерки и условия, на които е бил подложен в затвора в Русия.

"Смъртта на Навални е опит за показно систематично и целенасочено убийство на свободната воля. На демокрацията. На смелостта да си опозиционер и борец за справедливост.

Ние, от "Продължаваме Промяната", като проевропейска партия, сме категорично против репресивните и престъпни действия на Кремъл срещу правата на човека. Ще продължим да се борим за мира и нормалното развитие на страната ни като защитаваме интересите на България и българските граждани и не позволяваме руското влияние у нас да стопира този процес. Парламентарната група на ПП-ДБ ще внесе законопроект за цялостно въвеждане на всички санкции и мерки срещу режима на Путин и неговите икономически интереси на българска земя.

Вярваме, че кончината на Алексей Навални далеч не е краят на борбата за свободен и демократичен свят. Макар и посмъртно той ни показва смисъла на битката, която светът води с режима на Путин. Смисълът да подкрепяме Украйна. Смисълът да се обединим. За да победи демокрацията, за свободата, за Украйна, за мира в Европа и в крайна сметка за България", посочват в позиция от партията.

Христо Иванов: Днес Путин посегна на надеждата за мир и свобода

"Алексей Навални се жертва с ясното съзнание, че няма да му бъде позволено да доживее демократично управление в родината си. Със завръщането в Русия избра сигурната смърт в името на разобличаването на кръвожадното, човекоомразно и опасно за света управление на руския диктатор. Примерът на неговата непримиримост обаче остава по-силен от всякога. С подлото му убийство в затвора свободният дух на Навални няма да умре. Няма да забравим! Той ще продължи да буди надежда и да вдъхновява съпротива!", това написа в пост във Фесбук Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България".

Следственият комитет на Русия започва проверка по фактите за смъртта на 47-годишния Алексей Навални. Екипът на Навални съобщи, че не е информиран за смъртта му, адвокатът на опозиционера пътува към затвора. Руският опозиционен лидер Алексей Навални е починал днес, след като е припаднал и е загубил съзнание в наказателна колония северно от Полярния кръг, където излежава присъда. Това съобщават властите в Русия.

Федералната наказателна служба на Ямалско-Ненецкия автономен окръг обяви, че Навални се е почувствал зле след разходка в Наказателна колония номер 3 в Харп, на 1 900 километра североизточно от Москва. Почти незабавно е изгубил съзнание.

Алексей Навални е най-известният критик на Кремъл. Става най-яркият опозиционен лидер още преди десетилетие, след като разкрива корупция в огромни мащаби сред най-близкото обкръжение на Путин.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж е осъден на глоба от 300 лева за неприличен жест към полицаи
Мъж е осъден на глоба от 300 лева за неприличен жест към полицаи
ГДБОП неутрализира престъпна група за имотни измами
ГДБОП неутрализира престъпна група за имотни измами