НОВИНИ

Битката за Авдеевка: Има риск градът да падне под руски контрол, твърди Вашингтон

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:12, 16.02.2024
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Следващите 48 часа ще бъдат решаващи за съдбата на Авдеевка. Градът може да бъде превзет от руснаците скоро, твърди Вашингтон. Според военни анализатори се прави опит за тактическо обкръжение на Авдеевка. Ситуацията е изключително трудна, правим всичко възможно, за да спасим колкото се може повече украински военни, каза президентът Володимир Зеленски.

Юрий Бутусов: "Така изглежда жилищен квартал в Авдеевка, който е напълно разрушен от руските бомби. Всичко това се случи през последните две седмици. Авдеевка е неузнаваема... Всичко е изравнено със земята. Местните жители са по бомбоубежищата. Руската армия не щади никого."

Кадрите са на украинския журналист Юрий Бутусов. Твърди се, че са заснети на 5 февруари - малко преди Украйна да обяви частично изтегляне от Авдеевка. Битката за града се води вече пет месеца. Преди дни в района бяха прехвърлени руски щурмови бригади. Върви и планово подсилване на украинските части според Киев.

Разрушеният коксохимически завод е последната крепост на украинските сили, се казва в публикация на "Вашингтон пост", според която е въпрос на време Авдеевка да бъде превзета от руснаците. Загубите на руснаците в тази битка са над 15 000, но натискът не отслабва. Авдеевка ще се превърне в първото голямо изпитание за новия главнокомандващ на армията - генерал Сирски, пише още изданието. За падане на Авдеевка се заговори и във Вашингтон.

"Има риск Авдеевка да попадне под руски контрол. До голяма степен това се случва, защото боеприпасите на украинските сили са на изчерпване. Русия изпраща вълна след вълна от наборници срещу украинските позиции. И понеже Конгресът все още не е гласувал закона за предоставена на помощ, ние не можем да осигурим на Украйна снарядите, от които тя отчаяно се нуждае, за да прекъсне тези руски атаки. Цената на бездействието на Конгреса е стряскаща. Тя се плаща от украинските войници", каза Джон Кърби, говорител на Белия дом по националната сигурност.

Предполага се, че в Авдеевка са останали около 900 цивилни. Градът има стратегическо значение, защото е само на 25 км от Донецк - столицата на непризнатата Донецка Народна република, която през 2022 година беше незаконно анексирана от Руската федерация. Освен Донецка, част от територията на Русия станаха още Луганска, Херсонска и Запорожка области, в които бяха проведени референдуми, непризнати от Запада. На фона на отчаяната битка за Авдеевка, президентът Володимир Зеленски се опитва да осигури така необходимата помощ от Запада - с разговори с лидерите на Германия и Франция - Олаф Шолц и Еманюел Макрон, в Мюнхен и Париж.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Васил Терзиев: Решението на областния управител е аргументирано с нормативни факти
Васил Терзиев: Решението на областния управител е аргументирано с нормативни факти
Иван Гешев: Мартин Божанов е третокласен измамник, нека направят комисия за Алексей Петров
Иван Гешев: Мартин Божанов е третокласен измамник, нека направят комисия за Алексей Петров