НОВИНИ

Руски дисидент: Навални беше подложен на публична екзекуция, Путин е палач

bnt avatar logo
от БНТ
16:36, 16.02.2024
Чете се за: 05:55 мин.
По света
Слушай новината

Генадий Гудков, руски дисидент и бивш депутат в Държавната Дума с коментар за смъртта на Навални в предаването "Светът и ние". Гудков доскоро живееше в България и сега е координатор на връзките на руската опозиция с европейските институции, намира се във Франция.

БНТ: Беше ли предизвестена смъртта на Навални с оглед на всичко, което му се случи в последните години?

- Винаги съм смятал, че онова, което правят, всички техни действия са действията на палачи, които са насочени към бавно умъртвяване на човека. Мога да ви кажа, че когато бях офицер от КГБ, отдавна в СССР, веднъж поисках да ме затворят за половин час в карцера на руски затвор. Просто исках да усетя за какво става въпрос. Искам да ви кажа, че става въпрос за изтезание за всеки един човек, смята се, че не може повече от 15 дни да бъде издържано това изпитание. Може да полудееш и да имаш някакви други тежки последствия. В течение на една година умишлено го държаха Навални в условията на изтезания, много жестоки, много тежки изтезания, те искаха да го прекършат, да прекършат духа му, да сломят здравето му, няма такъв организъм, който да издържи една година в карцера. Това е нечовешко изпитание. Това, че Навални се усмихваше, когато имаше възможност, поздравяваше хората, това говори за неговото мъжество, за силната му воля. Но здравето му не издържа. Още повече, след като беше отровен. Натровиха го три седмици се намираше в тежка кома и връщайки се в Русия, беше подложен на най-тежкия режим в руските затвори. Това беше една бавна публична екзекуция. Путин е палач, той е садист, той не може да бъде страна в преговори, не може да бъде ръководител на страната, няма нищо човешко в него. Той носи лична отговорност за това убийство. Това, което трябва да разберат гражданите на България - Путин не е човек, това е абсолютно световно зло в човешки облик. Не трябва да се вярва на нито една негова дума. Не трябва да бъде смятан за държавен лидер, това е адово изчадие, което се намира в Кремъл. Човек, напълно лишен от съчувствие, от съвест, от способността да говори истината. В него няма нито нравственост, нито морал, нищо човешко няма у него. Бих искал българските граждани, които смятат, че Путин е Русия, трябва да знаят, че това не е така. Той не е Русия, това е враг номер едно на Русия.

- Какво означава смъртта му за вашето дело в Русия?

За нас това е непреодолима загуба, такъв харизматичен, талантлив, способен човек, не може да бъде заменен. Немцов беше убит, Навални също беше убит. Ще трябва да мине време, за да се формират нови лидери. Смъртта на Навални е непреодолима загуба за света, за Русия, за руската опозиция. Смятам, че смъртта му ще бъде сигнал за една по-твърда борба с режима. Ще бъде сигнал за осъзнаването от десетки, от стотици милиони хора в света за опасността от Путин за цялата цивилизация. Ако днес не победим Путин, утре всяка страна може да бъде обект за бомбардировки, за атаки, удари, ядрено оръжие. Това е важно да бъде разбрано и смъртта на Навални днес доказва, злото трябва да бъде победено, че агресорът трябва да бъде наказан, че войната трябва да бъде спряна след пълния разгром на путинската армия. Поднасям съболезнования, за които Навални беше скъп.

- Има ли отношение смъртта на Навални към изборите в Русия?

- Не. Това не е избор, а престъпен, криминален фарс. Няма никакво значение смъртта на Навални за изборите. За пореден път ще бъде показано какво представлява Путин. Изборите ще бъдат фалшифицирани. Но хората в Русия се убедиха, че това е кървав, палачески, безпринципен режим и той трябва да бъде съкрушен.

- Какви ще бъдат следващите действия на руската опозиция?

- Сега тръгвам към посолството на Русия във Франция, там ще има митинг. Ще има протести по цял свят. Призовавам Западът да не мълчи, да предприеме съответните механизми, санкции, срещу всички, които имат отношение към изтезанията, репресиите, към криминалните присъди, всички тези хора трябва да влязат в списъците на престъпници, не трябва да могат да пътуват на където и да е било другаде, освен към Северна Корея. Необходими са сериозни крачки за подкрепа на Украйна, за да издържи на бойното поле и да постигне заслужена победа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франческо Кадеду: Щастлив съм, че винаги получавам от играчите това, което искам
Франческо Кадеду: Щастлив съм, че винаги получавам от играчите това, което искам
Олександър Бабич: Излизаме без страх срещу Левски, за да постигнем нашите цели и да зарадваме привърженицитеБ
Олександър Бабич: Излизаме без страх срещу Левски, за да постигнем нашите цели и да зарадваме привърженицитеБ