НОВИНИ

Фалшиви оценки и дипломи в ЮЗУ?

Преподавател със сигнал до МОН за корупционни практики

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:34, 11.12.2023
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Сигнал за корупционни практики в Правно-историческия факултет на Югозападния университет. Изпратен е от преподавателя по история доц. Стефан Дечев до Министерството на образованието. В сигнала описва нанасяне на оценки без положени изпити, фалшифициране на подписи и раздаване на дипломи без полагане на изпити. Просветното министерство е започнало проверка по случая, от Югозападния университет отказаха коментар, докато тя не завърши.

Доцент Стефан Дечев открил, че в периода октомври 2022-ра - март 2023-та г. има поне осем случая, в които той не е писал оценки на студенти от Правно-историческия факултет на Югозападния университет, но такива са нанесени и в последстие тези студенти са получи дипломи.

"Аз мисля, че просто в един момент се е тръгнало към дипломиране на тези хора в съгласие с ръководството на университета и вместо да положат невзетите все още изпити, просто някой е нанесъл там оценките и е подписал, опитал се е да имитира моя подпис доста неумело, каза доц. Стефан Дечев, преподавател в Нов български университет.

В сигнал до просветното министерство доц. Дечев дава конкретни примери, които е подкрепил с 26 снимки на оценки и подписи срещу тях от главната книга на факултета. Тези оценки са основно по дисциплините "Въведение в историята на историографията", "Български национализъм", "Нова българска история", "Политика и историческа памет" и "История на храненето", водени от Дечев.

"Това е направено от ръководителят на катедрата доц. доктор Валентин Китанов. Защото много приличат почерците, с които е фалшифициран моя подпис на дисциплините и на начина, по който той се подписва на дисциплините, които той самият води", допълни доц. Дечев.

В крайна сметка най-лошото, според доц. Дечев е, че получените дипломи са фалшиви.

"Тук става въпрос за документна измама, получени дипломи за завършено висше образование между 2021 и 2023 година, без да са положени нужните изпити", каза преподавателят.

Доцент Дечев е напуснал Югозападния университет и вече преподава в Нов български университет. От Министерството на образованието и науката увериха, че е започнала проверка по случая. От ръководството на Правно-историческия факултет на Югозападния университет отказаха коментар с мотива, че все още нямат официална информация по казуса от министерството. Запазиха си обаче право на отговор, когато я получат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Диана Петкова: Имах резерви дори и за медал от европейското
Диана Петкова: Имах резерви дори и за медал от европейското
Шести ден близките на Навални не знаят къде е
Шести ден близките на Навални не знаят къде е