НОВИНИ

Месец след местния вот: В Бургас все още спорят коя партия с колко общински съветници разполага

bnt avatar logo
от БНТ
17:30, 11.12.2023
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Повече от месец след местните избори в Бургас все още се спори коя партия колко общински съветници трябва да има в местния парламент, въпреки че той вече започна работа. След няколко съдебни заседания решения няма, а днес стана ясно, че делото ще продължи след Нова година.

Жалбата до съда е от Политическа партия "Средна европейска класа", на които не достигат 34 гласа за още един общински съветник.

Шестима от 11-те вещи лица, които трябваше да проверят резултатите, изненадващо казаха пред съда, че не гарантират за достоверността на изготвената от тях експертиза за вота. Това покачи напрежението по време на съдебното заседание.

"Не е логично да работят три седмици и повече заедно, да се обединяват всички около едно и също мнение, през цялото време, за да има консенсус, са отваряли нови чували, повторно пак са отваряли, потретвали са, изведнъж претърпяха развитие за една нощ. Вярно е, че утрото е по-мъдро от вечерта, но дали някой не им помогна да го измъдруват - това е отделен въпрос“, коментира Богдан Йорданов, адвокат на общинските съветници от ПП „СЕК“.

"Разбира се, че не е имало натиск от политическите партии, защото това решение те са го взели късно снощни и сутринта даже и ние бяхме изненадани, че ще има „особено мнение“, смята Фани Семерджиева, председател на ОИК-Бургас.

Шестимата експерти, които изразиха „особено мнение“, признаха, че не са участвали в броенето на всички бюлетини, но съмнението им за достоверността било провокирано от това, че имало няколко протокола, които са включени в крайния резултат, но никой не се е подписал под тях, че ги е проверил.

Административният съд реши да смени изцяло вещите лица и да се назначи нова експертиза, което означава и ново броене на близо 60 000 бюлетини.

"Внесе се известно съмнение в достоверността на експертизата, което всъщност съда, може би, преодоля по единствения възможен начин“, каза Георги Михов, адвокат на ОИК-Бургас.

Заради несъответствията от ОИК подадоха сигнал до прокуратурата. А казуса ще продължи и догодина.

Репортаж: Давид Сукнаров, Мила Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Томаш: Сами си поставяхме мечти и ги следвахме този полусезон
Александър Томаш: Сами си поставяхме мечти и ги следвахме този полусезон
Казусът "Пирогов": Здравният министър се срещна с директора на болницата Валентин Димитров
Казусът "Пирогов": Здравният министър се срещна с директора на болницата Валентин Димитров