НОВИНИ

Политическите реакции за предложението за "въздушен Шенген"

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:18, 11.12.2023
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Слушай новината

Преговори до последния момент за влизане в Шенген ще води България, обяви премиерът Николай Денков. По думите му има текстове и условия, по които и в момента се водят разговори. Вътрешният министър Калин Стоянов ще води разговори по темата в Словения утре. Предстои премиерът в следващите дни да се срещне с канцлера на Австрия. Лидерите на партиите от парламента са категорични, че не трябва Австрия да поставя условия, които да ограничават страната ни без да са посочени ясни срокове за отваряне и на сухопътните граници за Шенген.

България продължава да настоява преговорите за членството ни в Шенген да продължат до последния възможен момент. Това коментира пред журналисти премиерът Николай Денков и добави, че все още има какво да се предоговори. Съгласен е обаче с позицията на Еврокомисията.

"Разбира се, че е стъпка в правилната посока, защото досега, както знаете, Австрия вземаше много категорично мнение. Това че има промяна в тази позиция, вече дава възможност за преговори. Никакви специални условия за България ние няма да приемем. Но ако става въпрос за спазване на общите европейски правила, разбира се, че ще ги спазваме", каза премиерът Николай Денков.

Председателят на парламента Росен Желязков смята, че и в момента очакваме да се присъединим към шенгенското пространство изцяло - и сухопътно, и по въздушен път, защото отговаряме на всички необходими критерии.

"Не мисля, че една държава членка трябва да налага каквито и да било условия, защото това означава, че говори от името на всички държави-членки на ЕС без да има мандат. Така че, не мисля, че която и да е държава членка има мандат и от комисията, и от останалите да представя условия, които стоят извън критериите за членство в Шенген", категоричен е осен Желязков -председател на НС.

Темата коментираха и лидери на политически партии.

"Трябва да имаме ясна дата и за суша. Това е нещотото, което най-най-касае нашият транспортен бизнес, икономиката и т.н. Затова претенциите, които имат, ние ще ги удовлетворяваме със свършена работа, но ясно искам да се знае какво се желае от България, а то е пълноправно членство. Ако всичко не е договорено, нищо не е договорено", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Като има общи национални приоритети, използваме всичките си сили от всички възможни места, защото за България Шенген е национален приоритет. И това беше една от причините реално това правителство да съществува. И ние не бихме приели отказ в този момент за отговор от Европа", коментира Кирил Петков - съпредседател на ПГ на ПП-ДБ.

"Това е недостатъчно и не трябва да го приемаме", подчерта Делян Пеевски - председател на ПГ на ДПС.

"Това е подхвърляне на трохи. Изпълнили сме всички изисквания. Трябва да бъдем приети пълноправно в Шенген. Това, че ще бъде приети само по въздух е временно решение, което може да стане постоянно и завинаги. Държим българското правителство и мнозинството, което управлява, да заеме много по-твърда позиция и да отстоява българския интерес такъв, какъвто е", смята Корнелия Нинова - председател на ПГ на "БСП за България".

В следващите дни премиерът Денков ще се срещне с австрийския канцлер и темата за членството ни в Шенген отново ще бъде на дневен ред.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Казусът "Пирогов": Здравният министър се срещна с директора на болницата Валентин Димитров
Казусът "Пирогов": Здравният министър се срещна с директора на болницата Валентин Димитров
Светлинно шоу върху пясъчни дюни привлича туристи в Япония
Светлинно шоу върху пясъчни дюни привлича туристи в Япония