НОВИНИ

Министър Калин Стоянов ще проведе срещи с колегите си от Австрия и Румъния по казуса "Шенген"

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:22, 10.12.2023
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

Вътрешният министър Калин Стоянов заминава утре за Словения за участие в "Залцбургския форум" в Бърдо. Възможно ли е там да бъде взето решение за приемането ни във "въздушния Шенген", ще има ли промяна в позицията на Нидерландия и какви са реакциите в съседна Румъния?

Очаква се вътрешните министри да обсъдят в Словения този, както австрийските медии го нарекоха, “таен план на вътрешния министър Карнер” за Шенген. С този план Австрия цели две неща - на европейско ниво да покаже, че е направила отстъпка за Шенген. Страната беше подложена на дипломатически натиск особено през последната година, както от Европейската комисия, така и от останали страни от ЕС.

В същото време с това наполовина допускане в Шенген управляващите във Виена целят да успокоят страстите вътре в страната, че не се поддават на натиска от Брюксел и продължават да настояват за по-добро управление на нелегалната миграция, което е една от основните теми в страната преди изборите догодина.

България е сдържана в позицията си за австрийския план, докато румънците реагираха положително на новината от Виена. Премиерът Марчел Чолаку написа в социалните медии :

"Разчупихме леда! Австрия смекчи позицията си за Шенген и се съгласи с премахването на въздушните граници за Румъния. Това означава, че румънците вече няма да стоят на безкрайни опашки, когато летят в рамките на Европейския съюз."

В края на тази седмица лидерите на страните от ЕС се събират на последната си за тази година среща на върха в Брюксел. Въпреки че не е част от дневния ред, очакванията са България и Румъния да продължат да настояват за окончателно решение до края на годината, дори и само за въздуха.

В следващите дни се очаква нидерландското служебно правителство на Марк Рюте да получи мандат от новоизбрания парламент за това какви позиции страната ще защитава на срещата на върха. Очаква се и реакцията на Хага на доклада от последната мисия, която се проведе у нас по искане на Нидерландия. Приемането ни във "въздушния Шенген" до края на годината изглежда все по-реалистично. Въпросът е дали страната ни ще получи и конкретна дата за премахването и проверките и по сухопътните граници.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френската писателка Лейла Слимани участва в литературна дискусия с Георги Господинов
Френската писателка Лейла Слимани участва в литературна дискусия с Георги Господинов
ЦСКА София загуби от Лудогорец с 0:1 в историческия последен мач на стадион "Българска армия" (ВИДЕО)
ЦСКА София загуби от Лудогорец с 0:1 в историческия последен мач на стадион "Българска армия" (ВИДЕО)