НОВИНИ

Зоозащитници настояват за забрана за превоз на животни при екстремни температури

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
19:25, 10.12.2023
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Забрана за превоз на животни при екстремни температури и ограничаване на пътуванията до 8 часа. За това настояват зоозащитници, след като стана ясно, че Европейската комисия предлага мащабна реформа за хуманно отношение към животните по време на превоз. Според тях предложените промени не са достатъчно амбициозни и са необходими още промени в тази посока.

И тази година фондация "Четири лапи" тръгна на път, за да провери при какви условия се превозват селскостопанските животни. Температурите навън надхвърляха 30 градуса, което означава, че в превозното средство достигаха над 40 градуса.

"Страдат неимоверно през дните дори и седмиците на транспорт, често нямат достъп до вода, до храна, страдат от жеги и от студ. Често те биват натъпкани например в камионите, често капацитетът е превишен, което например води до наранявания", каза Диана Тотинска, координатор в екип "Програми" във фондация "Четири лапи".

Такъв в момента е животът на колела на телета, овце и други животни. Сред предложените от Еврокомисията промени са да се съкрати времето за пътуване, животните да имат повече пространство и да бъдат разтоварвани за почивка, да се следят температурите.

"Това, което може би липсва най-много, е забрана на износ на животни към трети страни. Това са едни пътувания, особено по морските пътища, които могат да продължат дори месеци. Също така бихме искали да видим забрана за превоз на неотбити животни, забрана на превоз при екстремни температури, както и ограничаване на пътуванията до осем часа", коментира Диана Тотинска.

Порочни практики има и с транспорта на кучета и котки зад граница. Според бранша лицензираните фирми за такъв превоз се броят на пръсти. Парадоксът е, че България е сред износителите на домашни животни. А тук пръст има сивият сектор.

"Това са въпросните, които возят багажи, дърпат автомобили и гледат едно две кучета или някое коте да мушнат така между багажите, използват всякакви видове хватки, трикове и т.н. като ги пишат все едно са тяхна собственост и по този начин ги превозват", каза Пламен Тодоров - собственик на зоотакси.

За да бъде изнесено куче или коте от България е необходимо да има изрядни документи, но и хуманни условия.

"Най-важното е зимно време да имат едни дебели одеяла, водичка винаги да си имат."

Поверяването на домашен любимец на нелегални превозвачи крие рискове.

"Опасността примерно от задушаване е огромна. Значи постоянно лятно време има обезводняване на животинки, много по болници, било в Германия, в Нидерландия и където и да било, по две седмици на системи. Съживяват ги", обясни Пламен Тодоров - собственик на зоотакси.

Еврокомисията предлага и контрол на обявите в интернет за продажба на домашни любимци като целта е да се пресече незаконната търговия с тях.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарникари спасиха катеричка, заклещена в къща за птици в София
Пожарникари спасиха катеричка, заклещена в къща за птици в София
Диана Петкова: Може би в следващите състезания ще вляза с по-голяма увереност, че мога да плувам полуфинал и финал
Диана Петкова: Може би в следващите състезания ще вляза с по-голяма увереност, че мога да плувам полуфинал и финал