НОВИНИ

Връчиха Нобеловите награди

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:13, 10.12.2023
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Слушай новината

Нобеловите награди бяха връчени днес в столиците на Норвегия и Швеция Осло и Стокхолм.

Нобелът за мир беше получен от децата на лауреата за тази година иранката Наргес Мохамади, тъй като тя е в затвор в Техеран. Мохамади е отличена за правозащитната си дейност, насочена към правата на жените в Иран.

Церемонията по връчването на Нобеловата награда за мир се проведе по традиция в декорираната зала на кметството на Осло. На нея присъстваха членовете на норвежкото кралско семейство, известни личности и близки на лауреата.

Тазгодишната носителка 51-годишната Наргес Мохамади изтърпява няколко присъди - общо около 31 години лишаване от свобода. Обвиненията включват разпространение на пропаганда срещу държавата. Над сцената в Осло беше поставена нейна огромна фотография.

"Норвежкият Нобелов комитет реши да връчи Нобеловата награда за мир за 2023-та година на Наргес Мохамади за нейната дълга и смела битка срещу потисничеството на жени в Иран и за нейната борба за свобода за всички", каза Берит Рейс- Андерсен, председател на Норвежкия Нобелов комитет.

"Тя беше арестувана 13 пъти и й беше отказана кариера на инженер и физик. Престъплението й беше, че говореше против смъртното наказание в Иран, но никакво наказание не я спря", каза още Рейс - Андерсен.

Златният медал и дипломата бяха получени от близнаците на Мохамади, които с баща си живеят в изгнание в Париж. 17-годишната Киана прочете изявление от името на майка си.

"Искам да благодаря на членовете на Нобеловия комитет, че връчиха престижната награда на чудесното движение "Жени, живот и свобода" и на една жена в затвора, защитник на човешките права и демокрацията. Горда съм, че допринасям към една цивилизация, която днес е жертва на потисничеството на един религиозен, тираничен и женомразки режим", прочете Киана Рахмани, дъщеря на Наргес Мохамади.

Наргес Мохамади е втората иранка, отличена с Нобел за мир след правозащитничката Ширин Ебади през 2003-та.

В същото време в Стокхолм, бяха раздадени останалите нобелови награди - за литература, медицина, физика, химия и икономика.

Всяка награда е съпроводена от 11 милиона шведски крони или около един милион американски долара. Отличията се връчват на годишнината от смъртта на основателя на наградите Алфред Нобел.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карлос Насар с нов световен рекорд в изтласкването и титла от Световната купа в Доха
Карлос Насар с нов световен рекорд в изтласкването и титла от Световната купа в Доха
Манчестър Сити прекъсна негативната серия във Висшата лига с успех над Лутън, Евертън удари Челси
Манчестър Сити прекъсна негативната серия във Висшата лига с успех над Лутън, Евертън удари Челси