НОВИНИ

Израелската армия вече е в центъра на Хан Юнис

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:50, 10.12.2023
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

Израел нареди евакуация на цивилните от основния град в южната част на Ивицата Газа - Хан Юнис. Американският държавен секретар Антъни Блинкен заяви, че е "задължително" израелските военни действия в Газа да защитават цивилните и добави, че сраженията трябва да бъдат последвани от създаване на палестинска държава.

Израелски танкове си проправиха път до центъра на Хан Юнис от две посоки. Цяла нощ в града се водеха тежки сражения, а земята се тресеше от тътена на бомбардировките. Гъсти облаци дим се издигат над града, който приюти над 1 милион души. Те бяха евакуирани от северната част на Ивицата Газа. След среща на военния кабинет премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че военните действия ще станат по-интензивни.

"Войната продължава с още по-голяма сила и интензивност, на север и на юг в Газа, за да постигнем целите си - да елиминираме Хамас, да си върнем заложниците и да гарантираме, че Газа никога повече няма да е заплаха за Израел", каза Бенямин Нетаняху - премиер на Израел.

На цивилните в центъра на Хан Юнис беше наредено да се изтеглят на запад, но там няма инфраструктура и те не могат да намерят подслон. Хиляди тръгнаха на юг към Рафа по частично разрушения път Салах ал Дин - основната пътна артерия, свързваща севера с юга.

"Аз съм ранен, дъщеря ми е сляпа. Опустошени сме. Нямаме пари. Не знам как ще оцелеем. Нямаме връзка с Хамас, Фатах или Ислямски джихад, ние сме просто хора, които искат да живеят мирно. Не спират да ни бомбардират, разрушиха живота ни."

Израелска телевизия разпространи кадри от центъра на град Газа. На площад Палестина в центъра на град Газа вече се развява израелския национален флаг и е поставена менора по повод Ханука. На кадрите са запечатани и полусъблечени палестинци, които са се предали на израелската армия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Перуджа защити титлата си от световното клубно първенство по волейбол
Перуджа защити титлата си от световното клубно първенство по волейбол
Плувното бижу на Румъния - олимпийският плувен комплекс в Отопени
Плувното бижу на Румъния - олимпийският плувен комплекс в Отопени