НОВИНИ

Отлага се таксата за пренос на руски газ през България

Сделката за евентуална покупка на "Лукойл" ще се финализира от Народното събрание

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
15:11, 11.12.2023 (обновена)
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Таксата за пренос на руски газ през България се отлага, за да не спъне влизането ни в Шенген - за това са се договорили ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Решението за таксата идва месец след като тя беше гласувана и предизвика отзвук в Европа.

"За газовата такса за пренос ще следваме общия европейски подход. Тази такса не трябва да е едностранна от страна на България, трябва да се работи с ЕК, така че само заедно, с всички европейски страни, този тип такси могат да бъдат наложени по начин, по който реално да имат ефект върху икономиката и на Руската федерация", заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

"Ние сме близо до Шенген. Имаме достатъчно аргументи да искаме не само по въздух, но и по суша да имаме ясна формула- дата, час. Така че заедно - неслучайно няколко пъти колегата казва за председатели на комисии - по европейски работи, външни работи, ние сме активни в участието - всеки с контактите, които има в Европа и този шанс не бива да го пропиляваме заради таксата", смята лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Ще я спрем тази такса. Това, което видяхме и колегите, ние ще го подкрепим, за да дискутираме с ЕК", потвърди председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Партиите, подкрепящи кабинета, са взели и още едно решение - да внесат предложение, в случай на продажба на "Лукойл", тя задължително да мине през ратификация на Народното събрание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Женският национален отбор на България ще играе с Украйна в плейофите на Лига на нациите
Женският национален отбор на България ще играе с Украйна в плейофите на Лига на нациите
Хотел "Риц" върна на клиентка диамантен пръстен за 750 000 евро, открит в прахосмукачка
Хотел "Риц" върна на клиентка диамантен пръстен за 750 000 евро, открит в прахосмукачка