НОВИНИ

Брюксел настоява за увеличаване на помощта за Украйна

bnt avatar logo
от БНТ
12:15, 11.12.2023
Чете се за: 01:47 мин.
По света
Слушай новината

Министрите на външните работи от Евросъюза се събраха в Брюксел. Те ще обсъждат подкрепата за Украйна, конфликта между Израел и Хамас и ситуацията в Сахел.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба предупреди в Брюксел, че евентуално разцепление между съюзниците, относно бъдещото членство на Киев в съюза, би имало има съкрушителни последици.

"Днес в дневния ред има 3 основни теми - има още много, но не мисля, че ще имаме време за всички. Първо - Украйна, второ - Газа, трето - Сахел. По Украйна ще бъдат представени докладите, свързани със сигурността, които по-късно тази седмица ще бъдат обсъдени в Съвета, след посещението на моя заместник в Киев - за консултации с местните власти. Външните министри ще трябва да обсъдят как да се процедира с предложенията за увеличаване на нашата подкрепа. По отношение на Газа - след като примирие не е възможно, защото Съветът за сигурност на ООН не успя да го одобри, ние трябва да обмислим серия мерки, за да облекчим хуманитарната ситуация", каза върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Жозеп Борел.

Брюксел настоява за увеличаване на помощта за Украйна, особено на фона на идващата зима. В същото време Унгария е доста колеблива по темата. Очакват се дебати в края на седмицата.

Автор: Деси Апостолова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
При какви условия Виена е готова да пусне България и Румъния във "въздушния Шенген"?
При какви условия Виена е готова да пусне България и Румъния във "въздушния Шенген"?
Състезанията по сърф на ЛОИ 2024 остават в Таити
Състезанията по сърф на ЛОИ 2024 остават в Таити